Zatražena procjena sigurnosti popisivača u Crnoj Gori

Zahtjev je upućen zbog neugodnih situacija s kojima se popisivači mogu susresti, uslijed ostrašćene političke kampanje koja se vodi uoči popisa od 1. do 15. novembra.

Monstat vjeruje da popisivači mogu doći u neugodnu situaciju tokom popisa stanovništva u Crnoj Gori početkom novembra (Reuters)
Monstat vjeruje da popisivači mogu doći u neugodne situacije tokom popisa stanovništva u Crnoj Gori (Reuters)

Crnogorska Uprava za statistiku (Monstat) zatražila je od Uprave policije procjenu sigurnosti rada popisivača tokom popisa stanovništva, od 1. do 15. novembra, prema saopćenju Uprave.

Iz Monstata je saopćeno da je zahtjev za procjenu sigurnosti popisivača upućen zbog neugodnih situacija s kojima se popisivači mogu susresti, uslijed ostrašćene političke kampanje koja se vodi uoči popisa.

Tehničko pitanje o popisu stanovništva u Crnoj Gori je pretvoreno u političko.

Dok politički i vjerski lideri susjedne Srbije pozivaju građane Crne Gore da se identificiraju kao pripadnici srpskog naroda, vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji govore srpskim jezikom, većina crnogorskih opozicionih stranaka najavljuje bojkot popis zbog bojazni od onoga što opisuju kao “posrbljavanje”.

Opozicija traži odgodu popisa

Vodeća opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) zatražila je od Vlade u tehničkom mandatu da odgodi potpis za šest mjeseci, jer smatraju da ne postoje uvjeti za njegovo održavanje.

Na odgodu popisa pozvali su i političke stranke koje u Crnoj Gori predstavljaju manjine, uključujući stranke Albanaca, Hrvata i Bošnjaka.

Iz Centra za demokratsku tranziciju ranije su upozorili da sigurnosni aspekt popisnog procesa ne bi smio biti u drugom planu, uključujući sigurnost građana i popisivača, zbog političkog ambijenta u kojem će popis biti održan.

Izvor: Agencije