Šefovi diplomatija Evropske unije u Luksemburgu o situaciji na Kosovu

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak izvijestit će ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini.

Situacija na Kosovu bit će jedna od tema samita lidera Evropske unije 26. i 27. oktobra (Reuters)

Šefovi diplomatija Evropske unije održat će u Luksemburgu sastanak na kojem će biti riječi i o situaciji na Kosovu nakon događaja u Banjskoj i najnovije posjete diplomatskih predstavnika SAD-a i Evropske unije Beogradu i Prištini, najavljeno je u sjedištu Evropske unije u Briselu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak izvijestit će ministre o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini, rekao je neimenovani zvaničnik u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTS.

Prema njegovim riječima, na sastanku u Luksemburgu neće biti konkretnog prijedloga mjera, ali “poslije nasilja na sjeveru Kosova sve opcije su na stolu”.

‘Povratak dijalogu’

“Stav visokog predstavnika Borrella je jasan – poslije nasilja dvije strane moraju da se vrate dijalogu po okriljem EU-a”, izjavio je zvaničnik EU-a.

Ministri vanjskih poslova će u Luksemburgu prije svega raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, u Nagorno-Karabahu i o ratu u Ukrajini, te odnosima sa Kinom i zemljama Centralne Azije.

Situacija na Kosovu bit će jedna od tema samita lidera Evropske unije 26. i 27. oktobra, na kojem bi trebalo da budu usvojeni i zaključci o dijalogu Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije