Danas sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu

U izvještaju za period od 19. marta do 18. septembra 2023. godine Antonio Guterres je naveo da ‘najoštrije osuđuje napade na međunarodne snage na terenu i upotrebu nasilja kao takvu’.

Izvještaj ne obuhvata period u kojem je došlo do oružanog sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, 24. septembra (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će o novom, šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), a Srbiju će na sjednici predstavljati premijerka Ana Brnabić.

U izvještaju za period od 19. marta do 18. septembra 2023. godine, koji će na sjednici predstaviti šefica UNMIK-a Caroline Ziadeh, Guterres je naveo da “najoštrije osuđuje napade na međunarodne snage na terenu i upotrebu nasilja kao takvu”.

“Pozivam sve strane da se uzdrže od preduzimanja jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do jačanja tenzija i dalje eskalacije. Eskalacija tenzija i sigurnosni incidenti u maju i junu negativno su utjecali na proces dijaloga koji ostaje jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja”, naveo je Guterres.

Izvještaj ne obuhvata period u kojem se desila Banjska

Do incidenata u maju i junu, koje Guterres pominje u izvještaju, došlo je nakon što su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

U izvještaju, koji ne obuhvata period u kojem je došlo do oružanog sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, 24. septembra, Guterres je napisao i da “zabrinjava” što strane nisu ostvarile značajan napredak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i što tek treba da se dogovore o redosljedu primjene odredbi njegovog Implementacionog aneksa, o kojem su dvije strane postigle saglasnost 18. marta u Ohridu.

“Nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od daljih tenzija i moguće eskalacije na terenu. Pozivam strane da potvrde istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti primjene sve do sada postignute sporazume”, dodao je Guterres.

On je naveo i da je “ključno pronaći rješenje za skoro održavanje vanrednih i inkluzivnih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, uz učešće kosovskih Srba, kako bi se smanjile tenzije i krenulo naprijed”.

Guterres je u izvještaju pozdravio Deklaraciju o nestalim licima, koju su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu, u dijalogu uz posredovanje EU, i pozvao strane da u dobroj vjeri preduzmu sve neophodne mjere za sprovođenje odredbi tog dokumenta

Guterres je također ponovio poziv Vladi Kosova da provede presudu Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

“To bi bio znak značajne posvećenosti kosovske vlade podržavanju vladavine prava i ustavnog poretka i povećalo bi povjerenje javnosti u njene institucije”, naveo je Guterres.

Sjednica vjerovatno otvorena za javnost

Sjednica Vijeća sigurnosti UN o radu UNMIK-a počet će danas u 21:00 po centralnoevropskom vremenu.

Iako je Guterres nedavno nagovijestio mogućnost da sjednica bude zatvorena za javnost, zbog tenzija između predstavnika Beograda i Prištine na prethodnoj takvoj sjednici, održanoj 27. aprila, to po svemu sudeći neće biti slučaj.

Od usvajanja Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, 10. juna 1999. godine, to tijelo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, dok se od 2020. održavaju po dvije sjednice godišnje.

Na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a o radu UNMIK-a u prethodnih nekoliko godina, Srbiju su predstavljali ministri vanjskih poslova, Ivica Dačić i Nikola Selaković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada