Slovenija suspendirala Šengen: Objavljen popis prijelaza s Hrvatskom

Slovenija od subote uvodi privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. oktobra, s mogućnošću produženja.

Na 14 prijelaza granicu će moći preći svi koji ispunjavaju uvjete, a još 18 prijelaza će ih biti za one koji imaju pravo slobodnog kretanja prema zakonima Evropske unije (Pixsell)

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je u petak odluku o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima će se dopustiti prelazak državne granice za vrijeme privremene kontrole.

Na 14 prijelaza granicu će moći preći svi koji ispunjavaju uvjete, a još 18 prijelaza će ih biti za one koji imaju pravo slobodnog kretanja prema zakonima Evropske unije.

Slovenija od subote uvodi privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. oktobra, s mogućnošću produženja.

Kako je saopćeno iz slovenskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni saobraćaj na granici s Hrvatskom i dva na granici s Mađarskom, osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU-a granicu će moći prijeći na još 18 graničnih prijelaza.

To su državljani EU-a, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih porodica, bez obzira na državljanstvo.

Prijelazi koji ispunjavaju uvjete

“Privremeno uvođenje nadzora na granici će se provoditi koordinirano i u saradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske”, piše u saopćenju slovenskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Granični prijelazi s Hrvatskom koji će služiti za međunarodni cestovni i teretni saobraćaj svima koji ispunjavaju uvjete: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč i Petišovci.

Prijelazi za međunarodni željeznički saobraćaj: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava.

Granični prijelazi za međunarodni cestovni i teretni saobraćaj za one koji to pravo imaju po zakonima EU-a: Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina.

Izvor: Agencije