Velika Britanija će povećati broj svojih vojnika na Kosovu

Širenje naše podrške mirovnim snagama na Kosovu (KFOR) podcrtava našu nepokolebljivu predanost NATO-u i sigurnosti Zapadnog Balkana, saopćilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Raspoređivanje novih snaga dolazi na zahtjev NATO-a (Reuters)

Velika Britanija će povećati broj vojnika u međunarodnoj mirovnoj misiji na Kosovu uslijed zabrinutosti zbog raspoređivanja srpske vojske na granici.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da će poslati dodatnih 200 vojnika u svrhu pojačanja britanskog kontingenta koji se sastoji 400 vojnika koji se već nalaze na Kosovu, kao dio godišnje vježbe, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Širenje naše podrške mirovnim snagama na Kosovu (KFOR) podcrtava našu nepokolebljivu predanost NATO-u i sigurnosti Zapadnog Balkana”, saopćio je načelnik Štaba odbrane Velike Britanije Tony Radakin.

Raspoređivanje novih snaga dolazi na zahtjev NATO saveza.

Jedinica britanske vojske dodijeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Chrisa Cavolija, saopštila je britanska vlada.

Ovo raspoređivanje svjedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i osigurat će dodatnu snagu i stručnost NATO-a, kao dio nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi, stoji u saopštenju.

Admiral Tony Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni dio NATO Alijanse, dijeleći vojnu ekspertizu i snagu.

“Širenje britanske podrške Kforu naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i sigurnosti regije Zapadnog Balkana”, istakao je on.

Pod komandom NATO-a i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije bit će na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu, naveo je Radakin.

Povodom saopćenja Velike Britanije da će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora, glasnogovornik NATO-a Dylan White naveo je u saopćenju da će i drugi saveznici poslati dodatna pojačanja.

“Pozivamo Srbiju i Kosovo da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice”, naveo je White i dodao da bi sve strane, također, trebale da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije.

Vrhunac napetosti

Prošle nedjelje došlo je do vrhunca napetosti kad se barem 30 teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih jedinica upustilo u borbu s kosovskom policijom u selu Banjska u blizini Mitrovice na sjeveru Kosova.

Ubijena su tri srpska napadača i kosovski policajac. Kao odgovor na ta događanja, NATO je rekao da planira ojačavanje mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu.

Bijela kuća je u petak rekla da Srbija također provodi “opsežno” i “dosad neviđeno” raspoređivanje vojske – uključujući municiju, tenkove i vojsku – duž granice.

Kosovo, koje je danas gotovo isključivo naseljeno Albancima, odvojilo se od Srbije 1999. nakon intervencije NATO-a te je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Više od 100 zemalja priznalo je nezavisnost Kosova. Srbija, međutim, traži da se ova regija vrati unutar njenih granica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada