Sud u BiH ponovo odbio pritvoriti osumnjičenog za porodično nasilje

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić osumnjičen je da je pretukao suprugu, dok je u porodičnoj kući pronađen arsenal oružja. 

Općinski sud u Ljubuškom odredio je bivšem rukometnom reprezentativcu Denisu Buntiću da se mora svakodnevno javljati u policiju i da ne smije svojoj supruzi prilaziti na manje od 100 metara (Ivana Ivanović/PIXSELL)

Općinski sud u Ljubuškom po drugi put je odbacio zahtjev za određivanje pritvora bivšem rukometašu Denisu Buntiću osumnjičenom da je pretukao suprugu Klaru, na šta je Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona u ponedjeljak ponovno najavilo žalbu, javila je Hina pozivajući se na saopćenje Tužilaštva.

Sudac je “ponovo donio rješenje kojim je odbijen prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D. B.” protiv kojeg se vodi istraga zbog nasilja u porodici, naveli su iz Tužilaštva.

Prije toga izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom uvažilo je žalbu tužilaštva da se ponovno razmotri njihov zahtjev o određivanju pritvora.

Općinski sud u Ljubuškom ocijenio je kako je dovoljno to što Buntić ne smije prilaziti žrtvi, supruzi Klari, na manje od stotinu metara i javljati se svakodnevno u policijsku stanicu.

Nezadovoljni takvom odlukom  iz Tužilaštva su ponovno uložili žalbu “zbog bitnih povreda krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, navodi se u saopćenju.

Ponovno su zatražili da sud uvaži njihovu žalbu, predmet vrati sucu na odlučivanje ili da rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor.

Mučan audio zapis nasilja

U Tužilaštvu smatraju da postoji opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na iskaze svjedoka, ometati krivični postupak ili ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Bivši hrvatski rukometni reprezentativac Denis Buntić sumnjiči se da je pretukao suprugu Klaru nakon čega je ona pobjegla iz kuće te slučaj prijavila policiji. Nakon toga je on uhapšen, ali i ubrzo pušten, a u porodičnoj kući je pronađen arsenal oružja.

Klara Buntić je javnosti dostavila mučan audio zapis nasilja, a u više istupa svjedočila o zlostavljanju. Istaknula je kako strahuje za život te je najavila da je pokrenula postupak rastave braka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada