Kurti: Napad u Banjskoj dio plana Srbije za aneksiju sjevera Kosova

Kosovski premijer tvrdi da je napad koordiniran na 37 različitih pozicija, kako bi se napravili koridori za snabdijevanje oružjem i trupama.

U sukobu paravojne grupe kosovskih Srba i policije Kosova na sjeveru kod sela Banjska krajem septembra ubijen je jedan kosovski policajac (Reuters)
U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je kako je, na osnovu nalaza istrage kosovske policije, potvrđeno da je “srpski teroristički napad” bio dio plana za aneksiju sjevera Kosova, prenosi Beta.

On je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter), napisao kako je napad na selo Banjska kod Zvečana koordiniran na 37 različitih pozicija, a da bi, kako je naveo, uslijedilo stvaranje koridora koji su trebali omogućiti snabdijevanje oružjem i trupama.

“Na osnovu zaplijenjene dokumentacije, Kosovska policija je potvrdila da je teroristički napad bio dio šireg plana za aneksiju sjevera Kosova, koordiniranim napadom na 37 različitih pozicija. Uslijedilo bi stvaranje koridora ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama”, napisao je Kurti.

Podrška saveznika

On je jučer također ocijenio da je napade orkestrirala srpska država.

“Prošla je sedmica dana od tragičnih terorističkih napada koje je organizirala Srbija. U posljednjih sedam dana bili smo svjedoci nasilja, prijetnji i veličanja ovakvih djela”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, za to vrijeme, Kosovo u kolektivnoj borbi za demokratiju, duboko cijeni podršku saveznika.

U oružanom napadu ubijen je narednik Afrim Bunjaku, a ranjeno još nekoliko policijskih službenika, dok su najmanje tri naoružana Srbina ubijena.

Kosovo, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su ocijenili kako se radi o terorističkom napadu što ne prihvata Srbija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada