Hrvatska preuzela prvi borbeni avion Rafale

Hrvatska je preuzela prvi od dvanaest ugovorenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanoj ceremoniji u bazi francuske ratne avijacije Mont-de-Marsan.

Hrvatska od Francuske kupila borbene avione Rafale u vrijednosti od gotovo milijardu i po eura (Reuters)

Hrvatska je u ponedjeljak preuzela svoj prvi višenamjenski borbeni avion Rafale na svečanosti u Francuskoj, a ministar odbrane Mario Banožić poručio je da niko u ovom dijelu Evrope neće imati moćniju ratnu avijaciju od Hrvatske.

Hrvatska je preuzela prvi od dvanaest ugovorenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanoj ceremoniji u bazi francuske ratne avijacije Mont-de-Marsan, izvijestila je Hina pozivajući se na saopćenje hrvatskog Ministarstva odbrane.

“Želim naglasiti kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učiniti da u ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo”, rekao je Banožić.

Ministar Banožić je ranije u nedjelju najavio da će prvih šest Rafalea stići u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024, a ostali prema ugovorima.

U Centru za obuku Bordeaux provodit će se daljnja obuka hrvatskih pilota i tehničara.

Milanović: Rafalei će koristiti kao predizborna platforma

Predsjednik Zoran Milanović ranije u ponedjeljak rekao je da je kupnja francuskih borbenih aviona Rafale stvar prestiža “koja će nas skupo koštati”, dodajući da će “izgledat sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma”.

“To je velika kupovina, ogroman novac. Odluka je donesena. To je jako skup obrambeni sustav. Sve što se danas kupuje i proizvodi je skupo”, rekao je Milanović novinarima u Hvaru.

“To je s jedne strane stvar prestiža jer u ovoj regiji nema nitko, ali će nas koštati dugo i skupo”, rekao je ustvrdivši da bi bilo dobro da Hrvatska ima integrirani sustav protuzračne obrane”.

“U ovom slučaju je bolje imati nego nemati, ali to ne smije biti nauštrb opreme i streljiva kojeg nam u drugim granama kronično nedostaje”, poručio je.

Ovo će, komentirao je Milanović, izgledati sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma. To je s PDV-om skoro milijarda i pol eura. Plaćamo ogroman novac za nešto što je lijepo i moderno, ali užasno sofisticirano i skupo za održavanje”, ustvrdio je.

Izvor: Agencije