Slovenija od subote vrši kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je država uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je država uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama (Reuters)

Slovenija od subote uvodi nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom na početni rok od sedmicu dana, objavila u petak slovenska novinska agencija STA na koju se poziva Hina.

Vlada Slovenije donijela je uredbu o uvođenju privremenih kontrola na granici s Hrvatskom i Mađarskom, dvjema članicama šengenskog prostora, nakon što je Italija to odlučila učiniti na granici sa Slovenijom.

Migracijski pritisak

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao kako je odluka Ljubljane isključivo vezana za onu Rima, te da je riječ o široj pojavi na nivou Evropske unije, zabrinute oko ‘prijetnje terorizma nakon Hamasovog napada na Izrael‘.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar kasnije će tokom dana objaviti detalje o uredbi, kao i slovenska policija.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je država uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.

Odluke Italije i Austrije

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici. Prema neslužbenim informacijama, kontrole bi trebale biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produženja.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je obavijestila Evropsku komisiju o novom produženju te kontrole, od 12. novembra ove do 11. maja iduće godine.

Ponovne privremene kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora države mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti zvanični Brisel.

Izvor: Agencije