Na Kosovo stiglo 200 britanskih i 130 rumunskih vojnika

Dodatne NATO trupe stigle su na Kosovo kako bi se ojačalo prisustvo KFOR-a na sjeveru Kosova i poboljšalo patroliranje duž granice sa Srbijom.

Pripadnici mirovnih snaga KFOR-a patroliraju područjem u blizini graničnog prelaza između Kosova i Srbije na Jarinju, Kosovo, 1. septembra 2022. (REUTERS/Laura Hasani)
Pripadnici mirovnih snaga KFOR-a patroliraju područjem u blizini graničnog prelaza između Kosova i Srbije na Jarinju (Reuters / Laura Hasani)

Misija KFOR-a saopćila je u četvrtak da je na Kosovo stigao kontingent od 200 britanskih i više od 130 dodatnih vojnika iz Rumunije, u cilju jačanja snaga te NATO misije poslije oružanih incidenata na sjeveru Kosova krajem septembra.

Iz Velike Britanije je stiglo 200 vojnika 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Walesa, koji su se pridružili kontingentu od 400 britanskih vojnika koji se već nalaze na Kosovu, prenosi Tanjug.

Dodatne trupe stigle su na Kosovo kako bi se ojačalo prisustvo KFOR-a na sjeveru Kosova i poboljšalo patroliranje duž granice sa Srbijom, nakon napada na pripadnike policije Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regiji.

Napad na policiju na sjeveru Kosova

Jedan pripadnik policije Kosova i trojica napadača srpske nacionalnosti ubijena su 24. septembra, nakon što je naoružana grupa od najmanje 30 osoba otvorila vatru na policiju, što je incident koji je zaoštrio ionako loše odnose između Kosova i Srbije.

Odgovornost za napad preuzeo je tadašnji potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, negirajući da je za to dobio instrukcije iz Srbije, kako optužuju čelnici Kosova.

Odluka o raspoređivanja trupa je donijeta na zahtjev vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, a odobrili su je saveznici u Sjevernoatlantskom vijeću, kako bi se osiguralo da KFOR ima snage da ispuni mandat Ujedinjenih naroda o održavanju sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

KFOR trenutno na Kosovu ima više od 4.500 vojnika iz 27 zemalja članica NATO-a i njihovih partnera.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada