Ambasada: Predsjednik Macron nije zatražio uvođenje viza Kosovu

Emmanuel Macron je u Tirani tražio više odgovornosti od srbijanskog predsjednika za napad 24. septembra u Banjskoj, saopćila je ambasada na Kosovu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare u Tirani
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare u Tirani (EPA)

Ambasada Francuske na Kosovu razjasnila je izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo i istaknula da francuski predsjednik nije zatražio uvođenje viza Kosovu.

U odgovoru medijima, francuska ambasada na Kosovu saopštila je da je akcenat Macronove izjave u Tirani više bio na traženju odgovornosti od strane srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za napad 24. septembra u Banjskoj.

“Tokom konferencije za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je istakao potrebu da obje strane pokažu duh odgovornosti. On je jasno podvukao svoja očekivanja od predsjednika Srbije Vučića: da najodlučnije osudi akte od 24. septembra i pomogne da se uspostavi mir na granici”, kaže se u odgovoru ambasade, prenosi Beta.

Dodaje se da Francuska zahtjeva da napad 24. septembra bude potpuno rasvijetljen i da se njegovi počinioci privedu pravdi.

Prema odgovoru francuske ambasade, Macron je zatražio od Kosova da se obaveže na ponavljanje izbora u sjevernim opštinama.

Izbori na sjeveru Kosova

“Zamolio je obje strane da se obavežu na reorganizaciju izbora na sjeveru Kosova, uz učešće Srba i njihov povratak u institucije Kosova”, dodaje se u odgovoru.

Francuska ambasada dalje kaže da Macron nije pominjao ukidanje viza.

“Pozvao je na duh odgovornosti predsjednika Srbije Vučića, a ista očekivanja imao je i od predsjednika i premijera Kosova. Upravo u tom kontekstu, pomenuo je i pitanje vizne liberalizacije, što je bio gest dobre vjere, ali koji u ovom periodu nije bio recipročan. Stoga očekuje od kosovskih vlasti, kao i od srpskih vlasti, da poštuju svoju riječ i ponovo se obavežu da idu naprijed u narednim sedmicama”.

Francuski predsjednik je na konferenciji za novinare u Tirani, zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom kazao da je napravljen gest povjerenja po pitanju viza.

“Što se Francuske tiče, one (vize) su uklonjene jer poštujemo našu riječ. Danas se riječ ne drži. Očekujem stvarnu posvećenost ove dvije vlasti (Kosova i Srbije) da se krene naprijed u narednim sedicama. To je sam uslov za mir u cijeloj regiji”, izjavio je Macron.

Jedan kosovski policajac i trojica napadača ubijena su 24. septembra, nakon što je naoružana grupa od najmanje 30 osoba otvorila vatru na policiju, što je incident koji je zaoštiro ionako loše odnose između Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije