Dodik u Sudu BiH odbio izjašnjenje o krivici

Predsjednik bh. entiteta RS najavio je kako će se ipak braniti tokom suđenja koje ga čeka, iako vjeruje kako je osuđujuća presuda već donesena.

Nisam razumio i shvatio na čemu je optužnica zasnovana, rekao je Dodik (Fena)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik se na Sudu BiH nije izjasnio o optužnici koja je protiv njega podignuta zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, ustvrdivši da ne razumije što u njoj piše i dodavši da vjeruje da je osuđujuća presuda već donesena.

Dodik je u sudnicu u Sarajevu došao u pratnji advokata, a ovaj rutinski proceduralni postupak pratio je veliki broj novinara dok je galerija u najvećoj postojećoj sudnici bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Među posjetiteljima su prevladavali Dodkovi simpatizeri i politički saradnici koji su tamo došli kako bi mu iskazali podršku i lojalnost, prenosi Hina.

Dodik nije želio ustati kada se trebao izjasniti o krivici kazavši kako ne razumije optužnicu, a na isti način je postupio i Miloš Lukić, direktor Službenog glasnika RS-a koji je optužen zajedno s njim.

Dodik se žalio kako ne može ustati “jer ga bole leđa”, što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović ocijenila kao nepoštivanje suda.

Nepoštivanje suda

U skladu sa pravilima sutkinja je konstatirala kako su se i Dodik i Lukić izjasnili da nisu krivi pa ih sada čeka suđenje.

“Nisam razumio i shvatio na čemu je to (optužnica) zasnovano”, izjavio je Dodik novinarima po izlasku iz sudnice žaleći se kako tamo nije bilo zastave RS-a te kako su mu pokušali “uvaliti optužnicu na latinici”, a on traži da bude na ćirilici koju, kako tvrdi, jedino razumije.

Nakon ročišta, Dodik je kazao kako državni sud i tužilaštvo smatra neustavnim i nezakonitim, a ponovo je rekao kako Christian Schmidt nema ovlasti visokog predstavnika i kako je njegovo djelovanje svedeno na pokušaj obračuna s RS-om.

Najavio je kako će se ipak braniti tokom suđenja koje ga čeka, iako vjeruje kako je osuđujuća presuda već donesena i to pod utjecajem američkog ambasadora Michaela Murphyja kojeg je nazvao “kretenom”.

Dodiku prijeti kazna zatvora do pet godina

Optužnicu protiv Dodika i Lukića podignulo je 11. jula Tužilaštvo BiH nakon što su odbili poštovati odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je poništio dva zakona što ih je donio parlament RS-a.

Dodik je svojim potpisom potvrdio zakone kojima su entitetu RS pokušali blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, a Lukić je optužen jer je dopustio da sporni zakoni budu objavljeni u entitetskom Službenom glasniku.

Schmidt je na osnovu svojih ovlasti ranije te zakone stavio van snage, a 1. jula nametnuo je i izmjene Krivičnog zakona BiH po kojima je nepoštivanje njegovih odluka postalo krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pravomoćna osuđujuća presuda u Dodikovom bi slučaju značila i automatsku zabranu obnašanja dužnosti predsjednika RS-a.

Ukoliko se izjasni da se ne osjeća krivim po optužnici Tužilaštva BiH, Sud BiH zakazat će početak suđenja pred sudijom kojeg će odrediti elektronski sistem raspodjele predmeta.

Dodikova je odbrana do sada u dva navrata tražila izuzeće sutkinje Ćosić-Dedović iz ovog procesa zbog navodne pristranosti, a Sud je te zahtjeve odbacio kao neutemeljene.

Izvor: Agencije