Čelnici regije i EU na samitu Berlinskog procesa u Tirani

Na samitu će učestvovati i njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Na samitu Berlinskog procesa bit će predstavljen novi paket investicija iz Evropske unije (Reuters)

Čelnici zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije okupili su se u Tirani, na samitu u okviru Berlinskog procesa.

Razgovarat će o napretku ka formiranju zajedničkog regionalnog tržišta i provedbi regionalnih dogovora o mobilnosti, potpisanih prošle godine u Berlinu. Očekuje se i usvajanje niza zajedničkih izjava o klimi i zaštiti okoliša, digitalnoj tranziciji, olakšavanju trgovine i transporta, te međusobnom priznavanju diploma i kvalifikacija. Samitu prisustvuju i njemački kancelar i francuski predsjednik.

Na samitu će, između ostalog, biti i riječi o situaciji na sjeveru Kosova nakon napada paravojne formacije Srba na kosovsku policiju tokom kojeg je ubijen kosovski policajac.

Uoči samita predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je da se “Kosovo i Srbija moraju vratiti dijalogu i da je jedini način za normalizaciju odnosa Ohridski sporazum”, prenosi Fena.

Na samitu će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić, a Kosovo premijer Albin Kurti. Albanski premijer Edi Rama je kazao kako ne isključuje mogućnost da na samitu dođe do sastanka predstavnika Kosova i Srbije iako je to malo vjerovatno.

‘Proširenje je priroitet’

Na samitu Berlinskog procesa bit će predstavljen novi paket investicija iz Evropske unije, a Von der Leyen je izjavila da je “proširenje na vrhu svih prioriteta Evropske unije”.

“Želimo da naši partneri, naši susjedi, postanu dio nas kako bismo dovršili Evropsku uniju. To je u našem interesu jer će na taj način EU dobiti težinu, snagu, kapacitet za djelovanje i učinit će Evropu većom, odvažnijom, jačom u svijetu koji se tako brzo i toliko mijenja”, kazala je Von der Leyen.

Ovo je prvi put da se samit Berlinskog procesa organizira izvan Evropske unije, a pored dužnosnika evropskog bloka i zapadnog Balkana, na samitu će sudjelovati i njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Izvor: Agencije