Pendarovski: Pad euroentuzijazma u regiji posljedica ‘makedonskog slučaja’

Ako Makedonija, uprkos promjeni imena, nije dobila početak pregovora o članstvu, šta onda drugi mogu i treba da urade da napreduju na tom putu, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Pendarovski: Građani u Sjevernoj Makedoniji su umorni od boravka u čekaonici EU-a (EPA)
Pendarovski je rekao da je njegov glavni politički cilj da bude 'nezavisni predsjednik svih, a ne partijski poslušnik' (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da je Evropska unija veliki dio kredibiliteta izgubila upravo u slučaju Sjeverne Makedonije i istakao da su “makedonski građani umorni od boravka u čekaonici EU-a”.

“Neću pretjerati ako kažem da je pad euroentuzijazma u drugim zemljama regije u izvjesnoj mjeri posljedica i makedonskog slučaja. Jedan od najčešćih komentara u regiji je da, ako Makedonija, uprkos promjeni imena, nije dobila početak pregovora o članstvu, šta onda drugi mogu i treba da urade da napreduju na tom putu”, rekao je Pendarovski na Balkanskoj liderskoj konferenciji u Skoplju, prenijela je Beta.

Ocijenio je da je ključno pitanje šta se može učiniti da se smanji rastući euroskepticizam i istakao da je umjesto reaktivnog, potreban proaktivan pristup, kako zemalja Zapadnog Balkana, tako i EU.

“Naše zemlje moraju udvostručiti napore za suštinske evropske reforme neophodne za vladavinu prava i funkcionalne i odgovorne institucije. Istovremeno, EU mora pokazati više brige za regiju”, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Otvaranje pregovora prije izbora za EU parlament

Prema njegovim riječima, Evropsko vijeće ima mogućnost da na predstojećem decembarskom samitu donese odluke za bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana, umjesto da to pitanje odlaže za poslije evropskih izbora.

“Velika je vjerovatnoća da će se na tim izborima ili poslije tih izbora promijeniti politička konstelacija u Evropskom parlamentu i da će ojačati snage koje ne gledaju blagonaklono na proširenje. To bi lako moglo značiti još jednu izgubljenu deceniju za zemlje regije”, rekao je Pendarovski.

Istakao je da dinamika širenja Unije i ujedinjenja Evrope ne smije da zavisi od kriza i ratova.

“U suprotnom, postavlja se jedno neprijatno pitanje: Ako EU želi da ubrza integraciju Zapadnog Balkana samo zbog rata u Ukrajini, šta će se dogoditi kada neprijateljstva prestanu? Hoćemo li opet biti po strani, do sljedeće sigurnosne ili migrantske krize na kontinentu kao 2015. i 2016. godine? Siguran sam da niko od nas ne želi da uspjeh naših zemalja zavisi od tragedije bilo koje druge zemlje na svijetu”, rekao je Pendarovski.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada