Otvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija

Na jednom od najvećih diplomatskih skupova ove godine u BiH učestvuju i američki senator Peter Welch i senatorka Jeanne Shaheen.

Sarajevska sigurnosna konferencija značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera
Sarajevska sigurnosna konferencija značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera (Fena)

U organizaciji Inicijative za strateške analize iz Sarajeva i partnerskih organizacija iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Bosne i Hercegovine večeras je u Gradskoj vijećnici otvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija, jedan od najvećih diplomatskih skupova ove godine u Bosni i Hercegovini.

Direktor Inicijative za strateške analize i suosnivač Sarajevske sigurnosne konferencije Hikmet Karčić na ceremoniji otvorenja kazao je da učasnike očekuju dva dana dinamičnih i interesantnih diskusija.

“Konferencija je rezultat dugogodišnje posvećenosti akademskom radu i međunarodnim partnerstvima, a predstavlja tek prvi projekt na kojem ćemo aktivno raditi”, rekao je Karčić, prenosi Fena.

“Konferencija je posebno značajna zbog prisustva visokih političkih dužnosnika, što će dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera. U programu sudjeluju i brojni akteri iz sigurnosnog sektora”.

Važnost prijema u EU i NATO

Denis Livington, bivši ministar za Evropska pitanja u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i zamjenik nekadašnje premijerke Therese May, kazao je da njegova zemlja, iako je napustla Evropsku uniju, u potpunosti ostaje posvećana euroatlantskim integracijama u regionu.

“Svjesni smo da su građani ovih zemalja izuzetno posvećeni i da im je stalo da zemlje regiona postanu punopravne članice EU i NATO saveza. Drago nam je što ćemo imati priliku da govorimo o jačanju tih integracija. Sve političke partije u Ujedinjenom Kraljevstvu izrazito su posvećene ovim procesima u zemljama Zapadnog Balkana i ono što mogu istaknuti, da čak iako dođe do smjene vlasti, ova vanjska politika sigurno se neće promjeniti i ostajemo posvećeni ovom putu zemalja regiona”, kazao je Livington.

Naveo je da je veoma važno što se prva Sarajevska sigurnosna konferencija odžava tačno godinu i po nakon potupne invazije i agesije na Ukrajinu započete od strane Rusije.

“U Ujedinjenom Kraljevstvu smatramo Putinovu agresiju napadom na cjelokupnu evropsku sigurnost, stabilnost i demokratski razvoj ovih zemalja. Drago mi je što će se na konferenciji govoriti i o novim oblicima ratovanja kao i novim oblicima prjetnji za sigurnost”, kazao je Livington.

Na konferenciji će se održati sedam tematskih panela, na kojima će se govoriti o kibernetičkoj sigurnosti, transatlantskim perspektivama, geopolitici regiona te kulturnim i religijskim faktorima koji utječu na političke prilike na Zapadnom Balkanu, ali i cijeloj Evropi. Na konferenciji sudjeluje 40 govornika i govornica iz 15 zemalja.

Među najistaknutijim gostima skupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će američki senator Peter Welch i senatorka Jeanne Shaheen.

Prvu Sarajevsku sigurnosnu konferenciju podržalo je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Cyber Security Excellence Center, Institut za mir SAD-a, Ambasada Kraljevine Holandije te Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Evropu. Konferencija se, također, održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirevića.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada