Utjecajna svjetska imena na Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji

Među najistaknutijim gostima skupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će američki senator Peter Welch i senatorka Jeanne Shaheen.

Neka od najznačajnijih svjetskih imena, uključujući i dvoje američkih senatora, okupit će se na prvoj Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji ovog vikenda, gdje će ponuditi uvide u aktuelne sigurnosne izazove u Evropi s posebnim osvrtom na Jugoistočnu Evropu, kao i moguća rješenja u vremenu koje dolazi.

“Među najistaknutijim gostima su svakako senator Peter Welch i senatorka Jeanne Shaheen iz Sjedinjenih Američkih Država, te mnogobrojni profesori i analitičari sa istaknutih svjetskih univerziteta i organizacija”, rekla je Al Jazeeri Ema Džejna Smolo, portparolka Konferencije koju organizira Inicijativa za strateške Analize, u saradnji sa nekoliko partnerskih organizacija iz Washingtona, Londona, Berlina i Sarajeva.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu od februara 2022. godine, kada se Evropa ponovo suočila sa ratom na vlastitom tlu, s jugoistokom kao njenom najranjivijom regijom, kontinentu su potrebne nove progresivne ideje i brze odluke kako bi vratila stabilnost.

‘Sarajevo kao epicentar ključnih diskusija’

Sa vrlo traumatičnim iskustvima iz prošlosti, sa epitetom grada koji je izdržao najdužu opsadu u novijoj historiji ratovanja, Sarajevo će ponuditi prostor okupljanja, razgovora i dijaloga svjetskih stručnjaka i donosioca odluka o najaktuelnijim pitanjima i izazovima u ovom dijelu Evrope.

„Cilj konferencije jeste da Sarajevo pozicioniramo kao centar okupljanja i uspostavimo platformu za dijalog između svjetskih stručnjaka i donosioca odluka“, rekla je Smolo.

„Neka od najaktualnijih sigurnosna pitanja današnjice u Europi tiču se upravo ovog dijela kontinenta, i samim time želimo da upravo iz Sarajeva i sa ove konferencije izađu moguća rješenja i snažna partnerstva koja će biti adekvatan odgovor na ove izazove“.

Sigurnosne konferencije same po sebi nisu novost, rekla je Smolo, ali Sarajevsku sigurnosnu konferenciju izdvaja činjenica da po prvi puta okupljamo bosanskohercegovačke i svjetske eksperte koji će govoriti o aktualnim sigurnosnim izazovima u Evropi, „i to u Sarajevu, umjesto da Bosna i Hercegovina bude tek jedna od tema na agendi, i to često bez učešća BH eksperata i ekspertica“.

„Naša misija je da Sarajevo predstavimo kao epicentar ključnih diskusija u ovom dijelu Europe, ali i šire […] želimo graditi partnerstva, za brži napredak Bosne i Hercegovine na Euro-Atlantskom putu“.

Više od 40 panelista iz 15 zemalja

Sarajevska sigurnosna konferencija će od 15. do 17. septembra ugostiti više od 200 gostiju iz cijelog svijeta, uključujući visoke političke dužnosnike, eksperte, analitičare, i predstavnike civilnog sektora.

Na konferenciji će govoriti više od 40 panelista iz više od 15 država, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju, Ukrajinu, Srbiju, i Hrvatsku.

Konferencija će biti otvorena 15. oktobra u Vijećnici. Radni dio konferencije održat će se u Hotelu Bristol Novotel 16. i 17. oktobra. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića. Partneri Konferencije su Institut za mir Sjedinjenih Američkih Država (USIP), Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Center for cyber security excellence, Fondacija Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Evropu, Ambasada Kraljevine Holandije u BiH i Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja.

Izvor: Al Jazeera