Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsjednika SDA

SDA od prošlogodišnjih opštih izbora u BiH, nakon više od dvije decenije u vlasti, djeluje u opozicji na nivou države i entiteta Federacija BiH.

Izetbegović je izabran aklamacijom (FENA)

Delegati Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini, izabrali su većinom glasova Bakira Izetbegovića za predsjednika stranke.

Izetbegović je bio i dosadašnji čelnik SDA i jedini kandidat.

Na kongresu u Sarajevu bira se i devet potpredsjednika, a dva kandidata su na američkoj crnoj listi.

Opozicija nakon više od dvije decenije vlasti

U radu Kongresa učestvovalo je 1.285 delegata iz svih općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDA u BiH i iz inostranstva.

Osam ih je glasalo protiv izbora Izetbegovića, a jedan je bio suzdržan.

Prije nego što je ponovo izabran, Izetbegović je kazao da je iza njih još jedan težak četverogodišnji period u kojem su se nosili sa starim, hroničnim problemima koji su se intenzivirali, ali i sa novim problemima kakve nisu mogli ni zamisliti.

Osvrnuo se i na najbitnije procese, probleme, ulogu i djelovanje SDA i njenih kadrova u protekle četiri godine tokom pandemije korona virusa, migrantske krize, kao i na udare SNSD-a na ustavnopravni poredak BiH, politiku HDZ-a te probosanskog bloka.

SDA od prošlogodišnjih opštih izbora u BiH, nakon više od dvije decenije u vlasti, djeluje u opozicji na nivou države i entiteta Federacija BIH.

Izvor: Agencije