Zvaničnici NATO-a ponovili podršku suverenitetu BiH

Visoki zvaničnici NATO-a tvrde da je regija Zapadnog Balkana strateški važna za NATO savez koji je  fokusiran na regiju čak i dok traje ruski rat protiv Ukrajine.

Zvaničnici Alijanse su podsjetili da Bosna i Hercegovina ima euroatlantske aspiracije i da već dugi niz godina poduzima reformske napore te da NATO snažno podržava ove napore (EPA)

U Briselu je završen dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem se razgovaralo o nekoliko važnih pitanja, uključujući i situaciju na Kosovu, javlja Anadolija.

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedavao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Glavna tema prvog dana sastanka je bila nastavak podrške Ukrajini u odbrani od Rusije, a drugi dan se razgovaralo o dešavanjima na Bliskom Istoku te situaciji na Kosovu, odnosno Zapadnom Balkanu.

Visoki zvaničnici NATO-a potvrdili su da je regija Zapadnog Balkana strateški važna za NATO savez koji je, kako su kazali, fokusiran na regiju čak i dok traje ruski rat protiv Ukrajine.

U NATO-u stoga smatraju da nasilje na Kosovu, poput napada na policiju krajem septembra, nosi rizik da region vrati u 1990-te godine. Iz Alijanse podsjećaju da su nedavno poslali dodatne trupe na Kosovo koje sada broje više od 4.500 vojnika na terenu, jasno poručivši da imaju na raspolaganju dodatne rezervne snage u visokom stepenu pripravnosti koje mogu pozvati u slučaju potrebe.

Zvaničnici NATO-a još jednom su naglasili da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) te vjeruju da bez toga nema trajne sigurnosti na Kosovu i stabilnosti u regiji u cjelini.

Podrška suverenitetu BiH

Prema pisanju Anadolije, zvaničnici NATO-a u Briselu ponovo su naglasili da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te su pozivali sve političke lidere u zemlji da se suzdrže od secesionističke retorike.

Također su pozvali lidere u zemlji da preuzmu odgovornost i osiguraju da više nema prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Zvaničnici Alijanse su podsjetili da Bosna i Hercegovina ima euroatlantske aspiracije i da već dugi niz godina poduzima reformske napore te da NATO snažno podržava ove napore, posebno paketom za izgradnju odbrambenih kapaciteta zemlje.

U NATO-u navode da su na samitu u litvanskom Vilniusu u julu 2023. godine sve države članice Alijanse ponovile snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine u praktičnom smislu, kao i podršku centralnim državnim institucijama.

Zvaničnici NATO-a poručili su da su pred Bosnom i Hercegovinom prije mogućeg članstva važne reforme koje treba provesti te da mora dodatno ojačati centralne institucije.

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio kako će Alijansa nastaviti s podrškom BiH (EPA)

Stoltenberg: NATO nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu izjavio da se danas razgovaralo o jačanju politika odvraćanja i odbrane, misijama i operacijama NATO-a, situaciji na Bliskom Istoku i na Zapadnom Balkanu, uključujući stanje na Kosovu, javlja Anadolu.

Istakao je da su posebnu pažnju posvetili posljednjim dešavanjima i tenzijama između Izraela i Palestine.

“Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u obraćanju nas je upoznao o užasnim terorističkim napadima Hamasa protiv Izraela i odgovorom Izraela. Saveznici snažno osuđuju napade Hamasa na civile i pozivaju na hitno oslobađanje svih talaca. Izrael ima pravo da se brani ali je pritom potrebno zaštititi civile”, naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da su brojni saveznici NATO-a jasno poručili na sastanku da će pružiti praktičnu podršku Izraelu.

Misije na Zapadnom Balkanu

Stoltenberg je dodao da se na ministarskom sastanku razgovaralo i o misijama i operacijama NATO-a, uključujući misije na Zapadnom Balkanu i u Iraku.

“Kao odgovor na nedavne tenzije na Kosovu, NATO je rasporedio stotine dodatih rezervnih trupa u okviru KFOR-a proteklih sedmica i vršimo više patrola na sjeveru Kosova. Ovo su važni koraci kako bi bili sigurni da KFOR ima potrebne snage da obavlja svoj mandat. Beograd i Priština se moraju ponašati odgovorno i suzdržati se od destabilizirajućih postupaka te se vratiti dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je jedini način za dugoročan mir na Kosovu”, kazao je Stoltenberg.

Istakao je također da NATO savez nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini NATO nastavlja podržavati operaciju EUFOR Althea koja ima važnu ulogu za regionalnu stabilnost. NATO ima odgovornost na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu. Povećali smo svoje prisustvo sa nekoliko stotina trupa na Kosovu, sa novim bataljonima iz Rumunije, Bugarske i Velike Britanije”, rekao je Stoltenberg.

Suočavanje s izazovima

Na sastanku u Briselu ministri odbrana država članica NATO-a razgovarali su prethodna dva dana o brojnim izazovima sa kojima se suočava Sjevernoatlantska alijansa.

U srijedu je prvo održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a poslijepodne je održan sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem je jasno izražena konkretna podrška Kijevu u odbrani od Rusije.

U četvrtak je održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada