Lideri EU-a potvrdili perspektivu članstva Zapadnog Balkana

Proširenje Evropske unije je među prve tri teme kojima se lideri blojka bave, rekao je evropski komesar za proširenje.

Proširenje je geopolitički projekat za Evropu i regiju, kaže Oliver Varhelyi (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u četvrtak da su lideri Evropske unije vrlo jasno potvrdili perspektivu članstva za Zapadni Balkan i pozvali na ubrzanje procesa proširenja.

Rekao je da je proširenje EU-a ponovo na najvišoj političkoj agendi Evrope, što je veoma važan signal da će uskoro i doći do proširenja.

“Pošto nova geopolitička situacija daje podsticaj procesu proširenja uopće, mislim da se oko toga svi možemo složiti”, kazao je Varhelyi u Briselu.

Prema njegovim riječima, ovaj saziv Evropske komisije je od početka mandata uvijek bio snažan zagovornik proširenja, prenosi Tanjug.

‘Proširenje se odnosi i na integraciju’

“Neumorno smo radili na tome da ovo pitanje vratimo na stol, i ne samo na stol, već i na stol lidera. A danas vidite da je proširenje među prve tri teme kojima se naši lideri bave”, istakao je Varhelyi.

Kazao je da je proširenje geopolitički projekat za Evropu i regiju, ali da je proširenje više od samog institucionalnog procesa.

“Proširenje se, također, odnosi na integraciju. A u toj integraciji treba govoriti i o stvarnoj integraciji, znači o integraciji društava, ekonomija zemalja članica EU-a”, rekao je.

Prema njegovim riječima, to bi trebalo značiti postepenu integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU-a i prije članstva u EU.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada