Kurti: Istražujemo povećanje rizika od nasilnih napada

Premijer kaže da sigusnosne i obavještajne institucije Kosova istražuju povećanje rizika od napada te je pozvao sve građane da budu pažljivi i suzdržani.

Aktuelni režim Srbije nikada nije više ličio na Srbiju Slobodana Miloševića, rekao je Albin Kurti (Anadolija)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da kosovske sigusnosne i obavještajne institucije istražuju povećanje rizika od nasilnih napada te je pozvao sve građane, posebno Srbe, da budu pažljivi i suzdržani od isceniranog i zlonamjernog nasilja.

Na početku sjednice Vlade Kosova kazao je da je mnogo toga drugačije od “paravojnog, terorističkog i kriminalnog napada” od 24. septembra u Banjskoj.

Istakao je da bi sve bilo drugačije da “teroristička” grupa i njihovi planovi za pripajanje četiri opštine na sjeveru Kosova nisu bili neutralizirani u prvom činu.

‘Beograd ponovo nije uspio’

“Naše sigurnosne i obavještajne institucije u zadnje vrijeme su istraživale povećanje rizika od isceniranja nasilnih napada od grupa srpskih kriminalnih struktura na Kosovu. Njihov glavni cilj je da okrive policiju Kosova i predstave je kao silu ugnjetavanja nad kosovskim Srbima. Da bi to postigli, nisu postavili gornju granicu cijene”, kazao je Kurti, prenosi Anadolija.

Istakao je da ih je ohrabrila podrška koju su dobili od države Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje i pale borce, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske duž granice s Kosovom.

“Pokušali su organiziranim i koordiniranim paravojnim akcijama promijeniti realnost na terenu. Nisu uspjeli. Zloupotrijebili su manastir Banjska, s ciljem da daju vjerski kolorit događajima 24. septembra. Ponovo nisu uspjeli. Sada, kriminalne formacije koje se sponzoriraju od našeg sjevernog susjeda, u svojim destabilizirajućim scenarijima, vrlo vjerovatno će zloupotrijebiti etničke razlike u političke svrhe”, rekao je Kurti.

Ocijenio je da puštanje Milana Radojičića na slobodu, manje od 24 sata nakon hapšenja, predstavlja “dokaz i signal potencijala za ponovno grupiranje i osvetu, jer 24. septembra zvanični i vojni Beograd nije uspio”.

‘Država pravna, društvo demokratsko’

Dodao je da 23 godine nakon rušenja Slobodona Miloševića, aktuelni režim Srbije nikada nije više ličio na Miloševićevu Srbiju, u gledištima, ciljevima, ponašanju, metodama i akcijama.

“Stoga vas pozivam, posebno vas poštovani srpski sugrađani, da u narednim danima, sedmicama i mjesecima budete pažljivi i suzdržani od isceniranog i zlonamjernog nasilja. Na Kosovu smo svi ravnopravni građani, jer je država pravna, a društvo demokratsko. Ne postoje nepoželjne zajednice. Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Aškalije, Romi, Egipćani, Goranci i svi ostali žive i rade zajedno svuda na našem voljenom, mirnom i proevropskom Kosovu”, rekao je Kurti.

Pozvao je građane da se oslone na policiju Kosova, da prijave sumnjivo ponašanje nepoznatih osoba te da ne nasjedaju na nepotvrđene izvještaje i dezinformacije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada