Crna Gora: Bečić neće biti predsjednik Skupštine, Demokrate ulaze u vladu

Predsjednik Demokrata je odustao od pozicije predsjednika parlamenta kako bi se izašlo iz ‘slijepe ulice’ i kako bi bio nastavljen proces formiranja nove vlade.

Nova vlada će imati 18 ministarstava (Pixsell)

Demokratska Crna Gora prihvatila je ponudu mandatara Milojka Spajića da uđe u novu vladu, a predsjednik Demokrata Aleksa Bečić odlučio je da odustane od zahtjeva da toj stranci pripadne mjesto predsjednika Skupštine, javljaju podgoričkki mediji, prenosi Tanjug.

Bečić je odlučio da odustane od pozicije predsjednika parlamenta kako bi se izašlo iz “slijepe ulice” i kako bi bio nastavljen proces formiranja nove vlade, navodi portal Vijesti, prenosi Tanjug.

Na sjednici Predsjedništva Demokrata, koja je održana kasno u utorak navečer, jednoglasno je prihvaćena “konačna ponuda” mandatara i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Spajića o učešću Demokrata u izvršnoj vlasti.

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) javlja da je Demokratama ponuđeno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja sjevera.

Dobit će i mjesto zamjenika premijera, kao i dva mjesta potpredsjednika vlade.

Manjinska podrška prosrpske koalicije?

Vlada će imati 18 ministarstava.

Jedan od izvora Vijesti tvrdi da je plan da novu vladu formiraju PES, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP) i albanske stranke, uz manjinsku podršku prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koja ne bi učestvovala u izvršnoj vlasti.

Za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjaka da u vladu uđu i Socijaldemokrate (SD), pa su oni su za sada van vlade, koja će imati podršku najmanje 49 poslanika.

Portal RTCG-a je ranije objavio da je došlo do preokreta u formiranju nove vlade i da je Spajić ponudio prosrpskoj koaliciji ZBCG mjesto predsjednika Skupštine u zamjenu za podršku manjinskoj vladi.

Spajić je prije dva mjeseca od predsjednika države Jakova Milatovića dobio mandat za formiranje nove vlade, poslije vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada