Turski general preuzeo komandu KFOR-a

Ozkan Ulutas će na Kosovu predvoditi oko 4.500 vojnika NATO mirovne misije, među kojima je oko 600 turskih vojnika.

Ozkan Ulutas je prvi turski, a 28. komandant koliko se do sada smijenilo na čelu KFOR-a od 1999. godine (Anadolija)

Turski general-major Ozkan Ulutas stupio je danas na dužnost kao 28. komandant KFORA, preuzimajući tako upravljanje tom međunarodnom mirovnom misijom od svog italijanskog kolege Angela Michelea Ristuccie.

Primopredaja dužnosti obavljena je oko 11 sati u glavnom štabu KFORA u Prištini, a na svečanoj ceremoniji Ulutas se zahvalio na ukazanom povjerenju, poručivši da je svjestan odgovornosti koju ta funkcija nosi.

“Danas nakon 24 godina puta koji je počeo juna 1999. ponosan sam što preuzimam dužnost kao prvi turski oficir na čelu misije”, rekao je Ulutas u svom pozdravnom govoru i dodao da će uložiti svo svoje znanje i iskustvo kako bi jedinica KFORA nastavila sa radom na isti način kao i u protekle 24. godine.

Odlazeći komandant Ristuccia zahvalio se zbog povjerenja koje mu je ukazano i prilici da vodi komandu KFORA tokom proteklih godinu dana.

Ristuccia se tokom govora dotakao i izazova sa kojima se suočio tokom mandata i naglasio da se misija KFORA tokom proteklih godinu dana suočavala sa permamentnim kriznim menadžmentom.

Ulutasu je dužnost predao italijanski general-major Angela Michele Ristuccia na ceremoniji održanoj u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini (Anadolija)

Ristuccia je rekao da samo politički dogovor može osigurati dugotrajni mir, za koji je istakao je da jedino pravo rješavanje krize na Kosovu.

“Vjerujem u mudrost strana da u dijalogu dođu do rješenja koje će doprinijeti da svi ljudi u regionu uživaju u miru i prosperitetu”, zaključio je Ristuccia.

Primopredaji dužnosti prisustvovao je i komandant Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admiral Stuart Munsch koji je tokom govora podsjetio da je mandant KFORA da osigura sigurno i bezbjedno okruženje za kretanje svih građana na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Govoreći o generalu Ulutasu Munsch je istakao da komandu KFORA sada preuzima iskusni oficir koji je tokom karijere komandovao na svim nivoima od voda do brigade.

Predvodi 4.500 vojnika

Preuzimanjem komande Ulutas je postao prvi turski general na čelu KFORA od kako je 1999. godine, nakon 78 dana bombardovanja SR Jugoslavije, ta mirovna misija stigla na Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a predvodiće oko 4.500 vojnika KFORA, među kojima je oko 600 turskih vojnika.

On je srednju vojnu školu završio 1985. godine, a četiri godine kasnije je diplomirao na Vojnoj Akademiji kao oficir oklopnih jedinica.

Od 2012-2014. godine obavljao je funkciju zamjenika komandanta Garnizona 28. mehanizovane pješadijske brigade.

Ceremoniji su prisustvovali komandant Komande združenih snaga NATO-a admiral Stuart B. Munsch, ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga, gradonačelnik Prištine Perparim Rama, vjerski lideri i druge visoke državne ličnosti (Anadolija)

U periodu od 2014-2015. godine nalazio se na poziciji direktora Centra za vojnohistorijske studije u Ankari, a od 2015-2017. godine obavljao je funkciju zamjenika komandanta sektora, združene komande NATO-a u Nortfolku SAD.

Od 2017-2021. godine službovao je kao glavnokomandujući NATO snaga za brzo reagovanje u Turskoj.

Komandu misijom KFORA preuzeće sa pozicije Direktora za strategiju Generalštaba Turske vojske, na kojoj se nalazio od 2021. godine.

Profesionalno se usavršavao i u Kini, gdje je stekao znanje o sigurnosnom okruženju Azije i Pacifika.

Dobitnik je više različitih nagrada i priznanja, za obuku, obrazovanje i operativna iskustva, među kojima se ističe medalja za specijalne službe UN-a.

Posjeduje doktorat iz vojne historije, na temu odnosa Turske i NATO-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada