Optužnica protiv roditelja maloljetnika koji je ubio devetero učenika

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića, oca maloljetnog K. K. koji je u osnovnoj školi u Beogradu ubio devetero učenika i radnika osiguranja.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 12 godina zatvora i produženje pritvora Vladimiru Kecmanoviću (Tanjug)

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u utorak optužnicu na 267 strana protiv Vladimira Kecmanovića, oca maloljetnog K. K. koji je u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu 3. maja ubio devetero učenika te škole i radnika osiguranja.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 12 godina zatvora i produženje pritvora Vladimiru Kecmanoviću, koji se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti, prenosi Anadolija.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović je rekao da se Vladimir Kecmanović sumnjiči da je obučavao maloljetnog sina K. K. da rukuje vatrenim i zračnim oružjem, da ga je obučavao kako da stoji i diše dok rukuje oružjem i da gađa u metu.

Vladimir Kecmanović se sumnjiči da je oružje držao na nepropisan način, u koferima za prenos, a ne u koferima za čuvanje oružja.

Neposredno optužena i majka K. K.

Stefanović je naveo da je K.K. napunio šest okvira sa 92 metka i ponio ih u školu.

Prvo je pucao u radnika osiguranja, dvije učenice za stolom za dežurstvo i još jednu djevojčicu, a onda otišao u učionicu, gdje je pucao u šestero djece i nastavnicu historije.

Neposredno je optužena i majka K. K., zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, jer je na jednoj čauri iz kabineta historije pronađen njen DNK.

Tužilaštvo traži da ona bude osuđena na dvije i po godine zatvora.

Traži se i zatvorska kazna od tri godine za predsjednika streljačkog kluba i instruktora zbog lažnog iskaza da nisu vidjeli obuku dječaka u streljani u kojoj je K. K. vježbao s ocem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada