Brisel osudio RS zbog odlikovanja Putina i zapaljivu retoriku Dodika

U Evropskoj uniji nema mjesta za odlikovanje političara koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njenih građana; to mora biti jasno svima, saopćeno je izk Evropske komisije.

Milorad Dodik zna da Evropska unija i članice odbacuju korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, rekao je Peter Stano (EPA)

Evropska unija je u ponedjeljak osudila odluku bh. entiteta Republike Srpske o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

“Cijeli svijet zna ko je Vladimir Putin i EU unija osuđuje odluku RS-a da se odlikuje. Putin je direktno odgovoran za naredbe po kojima se ubijaju ukrajinski civili i razara ukrajinska civilna infrastruktura”, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

“Stati na Putinovu stranu u takvim okolnostima znači izolirati RS i i njegove vođe na međunarodnom planu. U EU nema mjesta za odlikovanje političara koji naređuju razaranje susjedne zemlje i ubijanje njenih građana, i to mora biti jasno svima. Ova odluka je žalosna i pogrešna”, dodao je Stano.

Odgovarajući na pitanje o proslavi dana RS-a 9. januara, s čime vlasti toga bh. entiteta nastavljaju uprkos tome što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine prije osam godina to proglasio neustavnim, Stano je kazao da se odluke državnog Ustavnog suda moraju poštovati.

‘Neprihvatljiva retorika koja dijeli’

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije osam godina ocijenio kako je proslava dana RS-a 9. januara neustavna te da podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminira Hrvate i Bošnjake, jer je tada počeo njihov masovni progon sa teritorije koja je Dejtonskim sporazumom pripala RS-u.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je, u govoru u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci povodom 9. januara, nastavio s neprihvatljivom retorikom, kazavši da je došlo vrijeme da se “objedini srpski narod” kako bi živio u jednoj državi.

U tom govoru Dodik je nazvao Hrvate i Bošnjake “pokatoličenim” i “islamiziranim” Srbima.

“Dodik vrlo dobro zna da EU i članice odbacuju retoriku koja dijeli i korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je Stano.

Izvor: Agencije