U Istočnom Sarajevu završen defile kojim se obilježava neustavni 9. januar

U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak je defileom obilježen neustavni 9. januar kao dan bh. entiteta Republika Srpska.

U ponedjeljak je održana parada u Istočnom Sarajevu kakva je ranije bila organizirana u Banjoj Luci (Al Jazeera)

U Istočnom Sarajevu u ponedjeljak je defileom obilježen neustavni 9. januar kao dan bh. entiteta Republika Srpska.

Na defileu je učestvovalo 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a.

Nastavite čitati

list of 3 itemsend of list

U defileu je učestvovalo 37 ešalona.

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavit će izvršavati svoje zadatke u skladu s mandatom koji mu je dat, a politika EUFOR-a je da ne komentara operativna pitanja u zemlji, prenosi Fena.

Pitanje se odnosilo na to planira li EUFOR poduzeti mjere i radnje kojima bi se garantirali sigurnost građana Bosne i Hercegovine u vezi sa situacijom u Sarajevu u kontekstu najava održavanja događaja povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a, 9. januara.

Ustavni sud BiH: 9. januar je neustavan

Ranije je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, generalu Antonu Wesselyju, zbog sigurnosnih prijetnji povezanim s obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

Cikotić je informirao Wesselyja da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS-a, Srbije i Rusije na području RS-a.

Također, podsjetio je na reakcije udruženja vetarana u Kantonu Sarajevo (KS), koji smatraju ovaj događaj neoprihvatljivim, s obzirom da Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu moguće prijetnje miru u sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje ovaj događaj može prouzročiti, Cikotić je izrazio očekivanje da će EUFOR poduzeti adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Oštra poruka ambasade SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dodjeljivanja ordena predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i obilježavanja nelegalnog 9. januara.

“Odluka [predsjednika RS-a] Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”, navodi se u saopćenju.

Iz ambasade su poručili da je to odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka.

“Također, odluka gospodina Dodika da proslavi 9. januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”, poručuju iz ambasade.

Dodikovo priznanje Putinu

Dodik je u nedjelju. u povodu 9. januara. kojeg u RS-u obilježavaju kao dan tog bh. entiteta, dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama a prvi na popisu bio je Putin, koji je suočen s općom izolacijom na Zapada zbog agresije na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav RS-a čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma”, kazao je Dodik u Banjoj Luci, pojašnjavajući svoju odluku da ruskom predsjedniku dodijeli odličje pod nazivom “Orden RS na ogrlici”.

Najavio je kako će odličje Putinu dati naknadno, odnosno kada se njih dvojica ponovo sastanu.

Vlasti RS-a proslavljaju 9. janaur kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom bh. entitetu.

Devetog januar 1992. godine dio zastupnika u skupštini tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine jednostrano je proglasio “republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”, pokušavajući dio teritorija te zemlje održati povezan sa Srbijom, odnosno spriječiti osamostaljenje Bosne i Hercegovine.

Genocid počinjen u Srebrenici

Ovaj datum označio je početak rata u Bosni i Hercegovini i masovnih progona Hrvata i Bošnjaka sa teritorija koji je sada entitet RS.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba u julu 1995. godine u “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda na istoku Bosne, a taj ratni zločin je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivpu Jugoslaviju u Hagu presuđen kao genocid, prvi na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Za zločine i genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među ključnim presudama za genocid u Srebrenici je ona kojom je osuđen komadant Vojske RS-a, general Ratko Mladić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada