Vučić: KFOR odbio povratak srpskih snaga na Kosovo

Vučić je istakao da je taj odogovor “verovatno u želji da dodatno ponize Srbe”, kao što su nekada od vlasti u Beogradu tražili da predsjednika Slobodana Miloševića izruče na Vidovdan.

Vučić kaže da je očekivao ovakav odgovor KFOR-a (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je KFOR odbio povratak 1.000 pripadnika sigurnosnih snaga Srbije na Kosovo.

“Odgovorili su da smatraju da nema potrebe za povratkom vojske i oružanih snaga Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, pozivajući se na Rezoluciju 1244 i rekavši da u skladu sa njom oni igraju svoju ulogu, a nisu se pozvali na deo rezolucije po kojoj je moguće da odbiju to, jer tako nešto ne postoji”, rekao je Vučić za televiziju Pink, prenosi Beta.

Dodao je da se KFOR pozvao na pozitivnu normu, da ima obavezu da čuva red i poredak, i kako je ocijenio, napravili su još jednu “nenamernu grešku” rekavši da pažljivo motre na situaciju na sjeveru, a samo dva sata ranije pucano na Srbe na jugu.

Vučić je istakao da je taj odogovor “verovatno u želji da dodatno ponize Srbe”, kao što su nekada od vlasti u Beogradu tražili da predsjednika Slobodana Miloševića izruče na Vidovdan, poslat na Badnje veče i da “to nije slučajno”.

“Očekivao sam takav odgovor KFOR-a. Videćemo kakav će biti naš dalji odgovor. Ukazaćemo gde sve nisu zaštitili srpski živalj”, rekao je predsjednik Srbije.

Sastanak s Cholletom

Ocijenio je da su posljednji napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji rezultat atmosfere koju je po njegovim riječima, stvorio režim Albina Kurtija uz pomoć “nekih spolja”.

“Ne mislim da je sve organizovano već da je plod atmosfere mržnje prema svemu srpskom koju je stvorio Kurtijev režim”, kazao je Vučić i dodao da bi uskoro trebalo da se vidi sa porodicama ranjenih.

Vučić je rekao da mu se povodom tih incidenata nije javio nijedan od ambasadora.

“Niko nije poslao poruku kako je užasnut. Pokušaj ubistva srpskih dečaka ih nije toliko uznemirio ali sam dobio 11 poruka kada je Rada Trajković sedela dva sata na nekoj klupi, i to sve u skladu sa zakonom. To sve govori o njima, o njihovom odnosu prema srpskom narodu”, rekao je Vučić.

Najavio je da će se u srijedu ili četvrtak sastati u Beogradu sa savjetnikom američkog State Departmenta Derekom Cholletom.

“Reč je o veoma važnom čoveku u svakom smislu, on nema nekog iz State Departmenta ko bi mogao da mu nared”, kazao je Vučić.

Izvor: Agencije