Veliki broj policijskih službenika na ulicama Istočnog Sarajeva

RS je za dan entiteta odabrala podsjećanje na datum iz 1992. godine, koji je bio uvertira za rat, pa entitetska proslava i danas izaziva napetosti u zemlji.

Policija i zaštitne ograde na ulicama Istočnog Sarajeva (Al Jazeera)

Veliki broj policijskih službenika nalazi se u nedjelju ujutro na ulicama Istočnog Sarajeva, uoči problematičnog obilježavanje 9. januara kao dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je taj praznik proglasio neustavnim, što je uzrokovalo nove napetosti u zemlji.

Iz ureda predsjednika RS-a Milorada Dodika medijima je dostavljen detaljan program obilježavanja 9. januara kojim je predviđeno da se u Banjoj Luci već od nedjelje  organizira cijeli niz manifestacija, uključujući liturgiju koju će predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije te pozorišnu predstavu zbog koje dolaze glumci iz Rusije, odnosno iz pozorišta u Sank Peteburgu.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ranije je na konferenciji za novinare najavio da nedjeljnu proslavu planira “pojačati” dodatnim protokolom koji uključuje “hod časti”, odnosno mimohod članova porodica poginulih pripadnika vojske bosanskih Srba uz njihove fotografije.

U ponedjeljak je pak planirana parada u Istočnom Sarajevu kakva je ranije bila organizirana u Banjoj Luci. Tada bi u mimohodu pred Dodikom prolazile stotine naoružanih policajaca koje bi pratili pripadnici drugih službi poput vatrogasaca i hitne pomoći te različitih nevladinih organizacija.

Policija i zaštitne ograde na ulicama Istočnog Sarajeva (Al Jazeera)

Upravo je ta najava uzrokovala dodatne napetosti a iz nekih organizacija poput “Zelenih beretki” najavili su kako će pozvati svoje članove da se samoorganiziraju i postave barikade na prilazima Sarajevu ukoliko policija ne uspostavi kontrolne punktove kako bi nadzirala ko dolazi u Istočno Sarajevo, no takva najava naknadno je povučena.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara rekao je kako ustav garantuje slobodu kretanja po cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine a postavljanje kontrolnih točaka na međuentitetskoj liniji razdvajanja jasno je zabranjeno odredbama Daytonskog sporazuma.

Obilježavanjem 9. januara kao dana RS-a vlasti u tom entitetu direktno krše presudu Ustavog suda BiH koji je u dva navrata odnosno 2015. i 2019. godine utvrdio kako je riječ o neustavnom prazniku protivnom Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer on vrijeđa osjećanja Hrvata i Bošnjaka koji žive u tom entitetu.

RS je za dan entiteta odabrala podsjećanje na datum iz 1992. godine kada se dio zastupnika iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio “skupštinom srpskog naroda” i uspostavio protuustavnu “srpsku republiku BiH” što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji danas čini RS.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada