Kosovo: Tužilaštvo traži 30 dana pritvora za osumnjičenog za ranjavanje mladića u Štrpcu

Dvojica Srba ozlijeđeni su u petak na jugu Kosova kada je na njih pucano iz automobila u pokretu koji je vozio lokalni Albanac.

Pripadnici italijanskih oružanih snaga, dio mirovne misije NATO-a na Kosovu, stoje blizu blokirane ceste u sjevernom dijelu etnički podijeljenog grada Mitrovica 29. decembra 2022. (REUTERS/Florion Goga)

Osnovno tužilaštvo zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana protiv muškarca osumnjičenog za ranjavanje dvoje mladih Srba u petak u Gotovuši kod Štrpca, što je incident koji je dodatno potaknuo ionako visoke tenzije između Kosova i Srbije.

Okrivljenom, koji je pripadnik Kosovskih sigurnosnih snaga, jučer nakon hapšenja određena je mjera zadržavanja od 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično djelo “ubistvo u pokušaju”.

Tužilaštvo je saopštilo da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 6. januara, oko 14 sati, u selu Gotovuša, opština Štrpce, namjerno pokušao da oduzme živote povrijeđenih osoba, jer je poslije verbalne svađe izvadio revolver i dva puta pucao, zbog čega su muškarci zadobili tjelesne povrede.

 

Ured Vlade Srbije za Kosovo saopćio je ranije da su Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u petak u mjestu Gotovuša kod Štrpca kada je na njih pucao lokalni Albanac.

Kosovska policija saopćila je kasnije da je napadač identificiran kao A. K. (33) i uhapšen, dok je Beograd zatražio reagiranje međunarodne zajednice.

Revoltirani Srbi su u znak protesta blokirali cestu, tvrdeći da je na mladiće pucao Albanac dok su nosili badnjak, hrastovu granu koja se tradicionalno pali na Badnjak uoči pravoslavnog Božića, simbolizirajući vatru iz Betlehemske špilje.

Kurti osudio napad i najavio kazne

Napad su osudili premijeri Srbije i Kosova Ana Brnabić i Albin Kurti.

Kurti je na Facebooku, osuđujući napad potvrdio da je napadač uhapšen.

“Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu“, napisao je Kurti, navodeći da je “duboko zabrinut zbog njihovih ozljeda” i da im želi brz oporavak.

Kurti je, potvrdivši da je kosovska policija uhapsila osumnjičenog za napad, naglasio kako se on “bez sumnje mora suočiti s pravosudnim institucijama, te da će istraga biti nastavljena dok se ne razjasne sve okolnosti čina koji je neprihvatljiv i za svaku osudu”.

Napetosti koje su na sjeveru Kosova trajale tokom decembra uz blokade cesta okončane su potkraj godine, a u prvoj polovici januara u Beogradu i Prištini očekuju se nova posjeta dužnosnika SAD-a, EU-a, te izaslanici Francuske i Njemačke, u pokušaju da dvije strane potaknu na postizanje trajnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Izvor: Al Jazeera i agencije