Pravoslavni vjernici širom regije palili badnjak

Tradicionalnom paljenju badnjaka uoči pravoslavnog božića, u Mostaru, prisustvovao je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Svečanom ritualu u staroj Pravoslavnoj crkvi prisustvovali su i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt te gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Anadolija)

Tradicionalnim paljenjem badnjaka i molitvama, Božić dočekuju pravoslavci u Mostaru, javlja Anadolija.

Svečanom ritualu u staroj Pravoslavnoj crkvi prisustvovali su i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Svi hrišćani, kako je poručeno, iz ove večeri trebaju izaći radosni i sretni te ispunjeni samopouzdanjem zakoračiti u novu godinu.

Pravoslavni vjernici večeras su u dvorištu Stare crkve sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu zapalili badnjak i time uoči hrišćanskog praznika Božića, obilježili početak proslave Badnje večeri.

Srećno Badnje veče pravoslavnim vjernicima koji  su na taj način najavili dolazak Božića, poželio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.  Uz nalaganje badnjaka, također je upriličeno večernje bogosluženje, osvećenje.

Loženje badnjaka u Crnoj Gori

Kao i posljednjih dvadeset i osam godina, u Crnoj Gori se i ove održavaju odvojene božićne proslave.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) su badnjake naložili na Kruševcu, kod Dvorca Petrovića. Badnjake je osvještao vladika Boris.

U Podgorici su večeras vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) naložili badnjak ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, u prisustvu mitropolita crnogorsko-primorskog, Joanikija.

Badnjak ispred hrama Svetog Save

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, vjernici koji slave Božić po julijanskom kalendaru, obilježili su večeras Badnje veče, prenosi Beta.

Kako su prenijeli mediji, badnjak je osveštao episkop Srpske pravoslavne crkve remezijanski Stefan.

Patrijarh Porfirije u ponoć će u Hramu Svetog Save služiti Ponoćnu liturgiju.

Episkop Stefan služiće ujutro Božićnu liturgiju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada