EK: Solidan početak prelaska na euro u Hrvatskoj

Istraživanje Evropske komisije pokazuje da je prelazak na euro u Hrvatskoj od 1. januara dobro napredovao u početnoj fazi.

Povlačenje novčanica i kovanog novca kune iz opticaja počelo je u decembru i do 31. decembra povučeno je 55 posto novčanica kuna i jedna trećina kovanog novca kuna (EPA)

Istraživanje Evropske komisije pokazuje da je prelazak na euro u Hrvatskoj od 1. januara dobro napredovao u početnoj fazi.

EK izvještava da je većinski, 51 posto gotovinskih plaćanja u radnjama, izvršen u eurima 5. januara, prenosi Tanjug.

Velika većina transakcija, 93 posto, dovela je do toga da su potrošači dobili kusur samo u eurima, 35 posto ispitanika u Hrvatskoj reklo je da ima novčanice eura, a 36 posto ih je navelo da nose samo euro kovanice.

Povlačenje novčanica i kovanog novca kune iz opticaja počelo je u decembru i do 31. decembra povučeno je 55 posto novčanica kuna i jedna trećina kovanog novca kuna.

“Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosi sa procesom promjene i paralelnim rukovanjem dvije valute. Nisu prijavljeni veći problemi u vezi sa redovima ili problemima na blagajni. Konverzija bankomata je također protekla bez problema, sa 70 posto svih bankomata koji već distribuiraju euro novčanice od prvog sata 1. januara 2023. godine. Broj i obim podizanja novca ostali su na uporedivim nivoima kao prije prelaska na euro”, saopštava Komisija.

Aktivne mjere

Izvršno tijelo Unije dodaje da hrvatske vlasti preduzimaju aktivne mjere u skladu sa Zakona o euru, kako bi zaštitile potrošače i odgovorile na zabrinutost u vezi sa zloupotrebom povećanja cijena u periodu prelaska.

“Dvostruko bilježenje cijena u kunama i eurima postalo je obavezno 5. septembra 2022. godine i tako će ostati do kraja ove godine. Uveden je Etički kodeks poslovanja kako bi se osigurala stabilnost cijena i kako bi se pomoglo preduzećima da pravilno preračunaju cijene, bez neopravdanih povećanja. Nacionalni inspekcijski organ ima zadatak da prati i kontrolira cijene i može preduzeti odgovarajuće mjere u slučaju kršenja”, izvijestila je EK.

Komisija će nastaviti da prati prelazak Hrvatske na euro i da anketira hrvatske građane u narednim sedmicama.

Izvor: Agencije