Kurti odobrio posjetu patrijarha Porfirija Kosovu

Kosovo je zabranilo krajem prošle godine ulazak poglavaru SPC-a čiji tron je službeno u Pećkoj Patrijaršiji, što je dodatno povećalo napetosti sa Srbijom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije (Tanjug)

Premijer Kosova Albin Kurti je pozitivno odgovorio na zahtjev kosovskog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića da dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju posjetu Kosovu, izvijestila je agencija Anadolija.

Iz kabineta premijera je saopšteno da je danas u podne ministar Rašić zatražio od premijera Kurtija da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve dozvoli ulazak na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.

Povećanje napetosti

“Patrijarh Porfirije je najavio da će danas popodne doći na granični prelaz između Kosova i Srbije i da želi da uđe bez ličnog osiguranja, iako nije podnio zahtjev za posjetu prema odredbama postojećeg sporazuma. Premijer Kurti je pozitivno odgovorio ministru Rašiću”, navedeno je u saopštenju.

Kosovo je zabranilo krajem prošle godine ulazak patrijarhu Porfiriju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve čiji tron je službeno na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, što je dodatno povećalo napetosti sa Srbijom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova posjetu Porfirije uslovilo je distanciranjem Srpske pravoslavne crkve od “kriminalnih grupa na sjeveru Kosova”, odgovorne za višesedmičnu blokadu saobraćajnica.

Izvor: Agencije