Dodik neće odustati od državne imovine; Stranka za BiH i NES neće u vlast na državnom nivou

Narodni evropski savez i Stranka za BiH neće biti dio vladajuće većine u parlamentu Bosne i Hercegovine, potvrđeno nakon sastanka predstavnika ‘Osmorke’ i SNSD-a u Doboju.

Dodik je nakon sastanka kazao da će se neće odustati od pitanja državne imovine, dodajući da je to pitanje koje će se rješavati putem dijaloga i da nema veze s formiranjem vlasti (Al Jazeera)

Koalicioni partneri koji su danas razgovarali u Doboju o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovini kazali su da ostaju opredijeljeni da se taj proces nastavi te da će se razgovarati o svim temama kako bi se odblokirali procesi u BiH, javlja Fena.

Visoki dužnosnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i predstavnici osam stranaka s kojima je potpisan sporazum o koalicionom djelovanju na državnom nivou održali su danas sastanak u Doboj na kojem su nastavili razgovore o implementaciji izbornih rezultata.

Na sastanaku bili lider SNSD-a Milorad Dodik kao i njegovi bliski saradnici Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Obren Petrović, Sanja Vulić, Boris Jerinić kao i Denis Šulić koji je, ranije je najavljeno trebao biti imenovan za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ali se od toga odustalo.

Lideri Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević i Semir Efendić također su bili na sastanaku.

NES i stranka za BiH nisu dio vladajuće većine

Ranije su Ogrešević i Efendić najavili moguće napuštanje koalicije zbog retorike Dodika kao i usvajanja Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS kojeg je Ustavni sud BiH stavio van snage 22. septembra, što su danas i učinili odustajući od zajedničkog formiranja vlasti na državnom nivou.

Narodni evropski savez i Stranka za BiH neće biti dio vladajuće većine u parlamentu Bosne i Hercegovine. Potvrđeno je to nakon sastanka predstavnika tzv. Osmorke i SNSD-a u Doboju.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević rekao je da su te dvije stranke nezadovoljne odlukama SNSD-a, te s tom strankom ne žele formirati vlast.

Dodik je nakon sastanka kazao da će se neće odustati od pitanja državne imovine, dodajući da je to pitanje koje će se rješavati putem dijaloga i da nema veze s formiranjem vlasti, pozivajući da se poštuju procedure za koje tvrdi da imaju uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu koje su naručene odlukama “stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH”.

Kaže da SNSD ne žuri u formiranje vlasti jer već imaju svoje predstavnike u sadašnjem Vijeću ministara. Cilj im je, kaže, da se deblokiraju procesi i da se po formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH usvoji državni budžet u prvom kvartalu godine.

Nikšić: Cilj stvoriti novi ambijent

“Ako je nekome problem obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske nama je problem obilježavanje 1. marta – Dan nezavisnosti BiH. Nećemo se odreći 9. januara iako smo potpisali koalicioni sporazum to su teme koje se neće skloniti s dnevnog reda ovo nije stvar poraza ni pobjede”, dodao je Dodik.

Lider SDP-a Nermin Nikšić također je kazao da je cilj stvoriti novi ambijent u kojem se može razgovarati o stvarima oko kojih se predstavnici različitih političkih stranaka ne slažu.

“Bit će sve lakše kada se formira novi saziv Vijeća ministara i kad pokažemo da smo svi spremni rješavati svakodnevne životne probleme bh. građana i osiguramo funkcioniranja institucija na nivou BiH jer sada imamo blokadu”, dodao je Nikšić.

Lideri SNSD-a i SDP-a potvrdili su da su otvorena brojna pitanja među kojima je i pitanje potpisivanje sporazuma između BiH i Islamske zajednice u BiH te o izgradnji puteva i autoputeva.

Predstavnici osam stranaka koje su dio koalicije s SNSD-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) jučer su imali sastanak u Zenici kada je rečeno da će doći do prolongiranje imenovanja Vijeća ministara BiH dok se ne riješe otvorena pitanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada