Dačić komentirao odlazak u Zagreb

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić putuje u Zagreb na tradicionalni božićni prijem; tvrdi da je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio odmrzavanje odnosa sa Hrvatskom.

Dačić: Bez obzira na sve razlike, treba da probamo da nađemo moguće zajedničke momente (Tanjug)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu, uoči odlaska u Zagreb na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća (SNV), da različita gledišta Srbije i Hrvatske o određenim političkim pitanjima ne treba da sprečavaju dvije države da unapređuju odnose.

Dačić je novinarima rekao da je njegov odlazak u Zagreb, sa predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, “još jedan mali korak u pokušaju razvoja saradnje Srbije i Hrvatske”.

“Kao što znate, mi imamo različita viđenja, ali to ne treba da nas spreči da pokušamo da izgradimo zajedničke interese i da pokušavamo da pronalazimo najbolje moguće okvire za naše bilateralne odnose. Bez obzira na sve razlike, treba da probamo da nađemo moguće zajedničke momente u važnim pitanjima za naše buduće odnose”, rekao je Dačić, prenosi Beta.

Posjeta bez bilateralnih sastanaka

Dačić je rekao da tokom njegovog sutrašnjeg boravka u Zagrebu “za sada nisu predviđeni nikakvi bilateralni sastanci, osim samog prijema SNV-a”, ali da se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Dačić je kazao da sporazum treba da potpišu Žigmanov i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Uz Dačića, Žigmanova i Pupovca, tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu sutra će prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavnme crkve (SPC) Porfirije, a očekuje se i dolazak premijera Hrvatske Andreja Plenković i ministara u njegovoj vladi.

Dačić je 31. decembra najavio da će na poziv SNV-a prisustvovati božićnom prijemu u Zagrebu, rekavši da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se radi na “odleđivanju” odnosa sa Hrvatskom.

Izvor: Agencije