Vlasti RS-a ponovo planiraju obilježiti neustavni praznik, Schmidt upozorava

Visoki predstavnik u BiH upozorio je čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da obilježe 9. januar kao dan tog bh. entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji.

Christian Schmidt je upozorio čelnike Republike Srpske kako je njihov plan protivan vladavini prava (Anadolija)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je u srijedu čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovo obilježe 9. januar kao dan tog bh. entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji.

Vlasti RS-a planirale su 9. januara organizirati proslavu praznika kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim, a ove godine to namjeravaju učiniti uz svečanu akademija u Banjoj Luci i paradu u Istočnom Sarajevu.

‘Praznici trebaju povezivati ljude’

U pismu koje je, uz ostale, poslao na adrese predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i predsjednika RS-a Milorada Dodika, Schmidt je istaknuo kako praznici trebaju povezivati ljude, a ne poticati podjele među njima.

“Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na evropskim vrijednostima su kamen-temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini”, napisao je Schmidt, podsjećajući kako se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ranije je ocijenio kako je 9. januar neustavan kao praznik i vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka u RS-u.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ocijenio kako je 9. januara 1992. godine, protivno tadašnjem ustavnom uređenju, jednostrano proglašena tvorevina pod nazivom “Srpska republika BiH”, što je predstavljalo uvod u rat.

Izvor: Agencije