Nikšić: Više nisam siguran ni da li ću biti premijer

Dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH doveden je u pitanje nakon što je SDP zatražio da se jedna članica koalicije iz nje izbaci.

Nikšić: ZNG više ne može biti s nama u kombinaciji

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da nije siguran da li će biti premijer Federacije BiH, ali da će do ponedjeljka pokušati prikupiti potpise zastupnika i osigurati većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, nakon što je došlo do raskola u osmočlanoj koaliciji koja zajedno s HDZ-om BiH i SNSD-om Milorada Dodika čine vlast na državnom nivou, četiri mjeseca nakon održavanja izbora 2. oktobra prošle godine.

Dovršetak procesa uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, što se odnosi na formiranje vlade Federacije BiH i vlada deset kantona, doveden je u pitanje nakon što su članovi predsjedništva SDP-a u ponedjeljak zatražili da se jedna članica koalicije iz nje izbaci i da se odmah formira nova vlada Federacije BiH koju bi vodio SDP-ov čelnik Nermin Nikšić.

Nakon sastanka stranačkog vrha potpredsjednik SDP-a Vojin Mitrović je kazao da su jednoglasno zaključili da stranka pod nazivom Za nove generacije (ZNG) više ne može biti članica koalicije i da koalicija ubuduće može funkcionirati samo kao savez sedam stranaka.

“Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije i ona je svedena s osam (stranaka) na sedam”, kazao je Mijatović.

Sporan izbor hrvatskog delegata

Ovaj zahtjev je direktan odgovor SDP-a na činjenicu da je prošle sedmice član ZNG-a Zlatko Miletić izabran za zastupnika u klubu Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH. Kandidat za tu poziciju bio je i SDP-ov član Jugoslav Brdar, penzionisani oficir HVO-a, koji je sada na čelu SDP-ove organizacije u Livanjskom kantonu.

U SDP-u su to ocijenili prevarom koalicijskih partnera i sada su odlučili kako ZNG zbog toga mora snositi posljedice.

„ZNG više ne može biti s nama u kombinaciji, ni u kantonu, ni u Federaciji BiH ni na državnom nivou“, rekao je Nikšić novinarima u utorak.

Osmočlana koalicija bošnjačko-građanskog bloka na državnom nivou spala je na pet stranaka, jer su uz prekid koaliranja SDP-a sa ZNG-om iz koalicije ranije istupili i Stranka za BiH i Narodni europski savez (NES). Te dvije stranke najavile su da će ostati u koalciji na federalnom nivou, no nije poznato pod kojim uslovima s obzirom da je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević rekao da se neće odreći svojih partnera u ZNG-u.

Oni imaju svoj poseban odnos s NES-om, ali za nas [ZNG] nisu više partneri, ni u kantonu, ni na Federaciji BiH ni na državnom nivou, rekao je Nikšić.

Izvor: Al Jazeera i agencije