Dačić i Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Srbije i Hrvatske

Otvorena pitanja ne bi trebala opterećivati Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Hrvatskoj je u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu, rekao je Grlić Radman (Siniša Kopunović / Tanjug

Ministri vanjskih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici su u subotu dogovorili korake koji će prethodniti njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba kako otvorena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hravte u Srbiji.

“U interesu građana moramo raditi i sarađivati. Politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših dobrosusjedskih odnosa, i to je manifestacija političke zrelosti, posebno u trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju”, rekao je Grlić Radman.

Izražavajući zadovoljstvo što se sastao sa Dačićem na Velikom prelu, koje u Subotici više od jednog stoljeća organizuju Hrvati Bunjevci, Glić Radman je naveo naredne korake u odnosima dvije zemlje, od rada na inventaru prioritetnih pitanja o kojima će se razgovarati, do dolaska ministrice za evropske integracije Tanje Miščević u Zagreb, jer je, kako je naglasio Hrvartskoj u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu.

‘Reducirati različitosti’

“Kolegi Dačiću predstavio sam plan rješavanja naših pitanja. Dačić je rekao da se različitosti moraju reducirati, ali da zajednički pogled ne bi bio različit potrebno je govoriti otvoreno. Niko se ne može pretvarati da se ništa nije desilo prije 32 godine. Postoji nešto što opretećuje naše odnose. Ne želimo da naša otvorena pitanja opterećuju Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji”, rekao je hravatski ministar za vanjske i evropske poslove, prenio je Tanjug.

Hrvatska, kako kaže, ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i očekuje da Srbija imenuje svoju.

Dodao je da je ta osoba u rangu zamjenika ministra.

Grlić Radman je rekao da je pozvao ministricu za eurointegracije Srbije Tanju Miščević da posjeti Zagreb.

“Hrvatskoj je u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu. Zato moramo razgovarati i o vladavini prava, Poglavljima 23 i 24, manjinskim pravima, nestalima, procesuiranju ratnih zločina, odšteti logorašima”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Agencije