Bugarska povukla ambasadora iz Skoplja i najavila reviziju projekata sa Sjevernom Makedonijom

Angelov će ostati u Sofiji dok ne bude registrovan napredak po pitanju tretmana makedonskih državljana koji se deklarišu kao Bugari.

Milkov je kazao da u odnosima sa Skopljem više ništa neće biti isto (EPA)

Vlada Bugarske u tehničkom mandatu saopštila je danas da povlači ambasadora iz Skoplja Angela Angelova i najavila reviziju projekata sa Sjevernom Makedonijom.

Poslije sastanka Vanjskopolitičkog odbora bugarskog parlamenta, tehnički ministar vanjskih poslova Nikolaj Milkov rekao je da će Angelov ostati u Sofiji dok ne bude registrovan napredak po pitanju tretmana makedonskih državljana koji se deklarišu kao Bugari, prenosi Beta.

“Angelov će ostati u Sofiji dok ne vidimo znake neke promjene, ostat će koliko bude potrebno. To je stav čvrste politike da ovakvo ponašanje ne može više da se nastavi na isti način”, kazao je Milkov.

Pooštravanje politike

Upitan šta to konkretno znači, Milkov je rekao da Sofija očekuje “pozitivne korake u praksi”, odnosno da želi da vidi kažnjavanje osoba koje su počinile zločine iz mržnje prema Bugarima u Sjevernoj Makedoniji.

“Pravosudni organi treba da rade svoj posao. Sudska vlast također. Tamo postoje zločini iz mržnje za koje se izriču minimalne kazne ili se uopšte ne kažnjavaju, što stvara atmosferu nekažnjivosti. U praksi to podstiče navedene pojave”, kazao je Milkov.

Naveo je da u odnosima sa Skopljem više ništa neće biti isto, i najavio dodatno pooštravanje dosadašnje politike, kao i moguću obustavu bilateralnih projekata.

Izvor: Agencije