Gotovo 2.000 ruskih državljana tražilo azil u Hrvatskoj – svi su odbijeni

Hiljade Rusa napustilo je Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, bježeći od mobilizacije.

Gotovo 100 osoba iz Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, stiglo je u Bosnu i Hercegovinu gdje trenutno borave u blizini graničnog prelaza Maljevac koji vodi u Hrvatsku (Anadolija)

Gotovo 2.000 ruskih državljana je podnijelo zahtjev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj u 2022. godini, što je dio talasa ruskih državljana koji napuštaju zemlju nakon što je Moskva pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu, no hrvatske vlasti dosad nisi odobrile azil niti u jednom tom slučaju.

Prema podacima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dostavilo Al Jazeeri, u 2022. godini je evidentirano 1.912 državljana Rusije [1.224 muških i 688 ženskih osoba) koji su izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom u toj zemlji.

„Tijekom 2022. godine nije bilo odobrenih međunarodnih zaštita državljanima Ruske Federacije, a postupci koji nisu obustavljeni su u tijeku“, prema podacima istog ministarstva.

Hiljade Rusa napustilo je Rusiju od početka invazije 24. februara prošle godine, bježeći od mobilizacije za rat u Ukrajini, zbog čega je Donji dom ruskog parlamenta Duma usvojio krajem septembra nacrt zakona o povećanju zatvorske kazne za one koji bježe od vojne mobilizacije u Rusiji, sa pet na deset godina.

Bježe prvo u okolne zemlje

Kako bi izbjegli rat u Ukrajini, Rusi bježe u okolne zemlje, poput Gruzije i Mongolije, zbog čega su granice katkad zakrčene, dok neki od njih bježe u Tursku ili dalje prema Zapadnom Balkanu, u zemlje kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Vijeće Evropske unije je u septembru prošle godine donijelo odluku o suspenziji olakšanog viznog režima sa Rusijom zbog ruske agresije na Ukrajinu, dok neke balkanske zemlje i dalje primjenjuje bezvizni režim sa Rusijom.

Sada, mnogi Rusi u Bosnu i Hercegovinu dolaze legalnim putem preko aerodroma u Sarajevu i Tuzli, navodeći turizam kao razlog posjete Bosni i Hercegovini. Zatim dolaze na granicu s Hrvatskom tražeći međunarodnu zaštitu.

Hrvatska je zbog toga prošlog mjeseca upozorila Bosnu i Hercegovinu da bi kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji trebala ukinuti bezvizni režim s Rusijom, usklađivajući tako vlastiti vizni režim s viznim režimom Evropske unije.

Takva reakcija uslijedila je kada je krajem decembra prošle godine gotovo 100 osoba iz Čečenije, republike u sastavu Ruske Federacije, stiglo u Bosnu i Hercegovinu, a zatim se uputilo prema graničnom prelazu Maljevac koji vodi u Hrvatsku.

Izvor: Al Jazeera