Bosna i Hercegovina dobila novo Vijeće ministara

Predložene ministre su dogovorili koalicioni partneri Savez nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i stranke proširene ‘Trojke’.

Za ministre su glasala 23 zastupnika, dok je 19 bilo protiv Foto: Anadolija

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srjedu je izglasano novo Vijeće ministara.

Zastupnici su potvrdili sve predložene ministre i zamjenike ministara.

Za ministre su glasala 23 zastupnika, dok je 19 bilo protiv, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Suzdržanih nije bilo.

Predložene ministre su dogovorili državni koalicioni partneri Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine – stranke proširene “Trojke”.

Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu u bh. entitetu Republika Srpska (RS) Sevlid Hurtić.

HDZ BiH je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministra.

Helez i Tegeltija zamjenici Krišto

Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a.

Borjana Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Zukana Heleza i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene “Trojke” su izabrale Elmedina Konakovića (Narod i Pravda – NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP BiH) kao ministra odbrane.

Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (Demos), a Helez ima dva zamjenika – Slavena Galića (HDZ BiH) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstva finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca.

Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP BiH), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ BiH), a Košarca Ljiljana Lovrić (Hrvatska narodna stranka – HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić.

Izvor: Al Jazeera i agencije