Zapadni ambasadori: Francusko-njemački plan nije prijetnja nego prilika

Nakon obraćanja Vučića javnosti, ambasadori Njemačke i Francuske poručili da je prijedlog njihovih zemalja šansa za Srbiju i Kosovo; američki ambasador podržao Vučićevu izjavu da je Evropa budućnost.

Ambasador Francuske u Srbiji Pierre Koshar rekao je da se u planu ne radi o prijetnjama i sankcijama već o prilici koju treba iskoristiti Foto: Al Jazeera

Ambasadori Njemačke i Francuske u Srbiji poručili su da prijedlog njihovih zemalja predstavlja šansu i za Kosovo i Srbiju, nakon što se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti u ponedjeljak navečer.

“Njemačka i Francuska čvrsto vjeruju u proces dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Smatramo da je to važan proces i možda jedini put da se konflikt koji imamo u regiji završi. Naša želja je da se dijalog nastavi što prije i da da rezultat. Šta tačno piše u ovom prijedlogu – nije na nama da govorimo. To je stvar ugovornih strana”, rekla je njemačka ambasadorica Anke Konrad.

Njen francuski kolega Pierre Koshar dodao je da nije riječ o prijetnjama i sankcijama već o prilici koju treba iskoristiti.

“To je mogućnost da se ubrza približavanje Evropskoj uniji, da se pojača ekonomski razvoj i da se stanovništvu regije, uključujuči i srpsku manjinu na Kosovu, omogući da napreduje.”

Američki ambasador Christopher Hill poručio je da su pažljivo slušali obraćanje predsjednika Srbije i da su u njemu predstavljeni plan i koncept.

“Predsjednik je vrlo jasno rekao da je Evropa budućnost Srbije. Želim jasno reći da SAD podržava tu budućnost. Mi ni s kim nemamo bolje odnose nego s Evropskom unijom. Što bliža saradnja Srbije s Unijom i njeno članstvo predstavljaju i naš interes i to snažno podržavamo.”

Prijedlog Evropske unije podržavaju Njemačka, Francuska i Amerika, a objema stranama predstavljen je prošle godine.

‘Posljedice za Srbiju’

Vučić je izjavio da mu je tokom sastanka s diplomatskom petorkom tri puta rečeno s kakvim će se posljedicama Srbija suočiti ako ne prihvati taj plan.

Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, u drugoj rečenici mu je rečeno da Srbija mora da prihvati taj plan.

“U drugoj rečenici rečeno je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen za put ka Evropi – suočit ćete se sa: prekidom procesa evropskih itegracija; zaustavljanjem, a zatim povlačenjem investicija, i sa sveobuhvatim merama u političkom i ekonomskom smislu koji će nanijeti veliku štetu Srbiji.”

“Zatim mi je to ponovljeno tri puta tokom razgovora i svaki put sam veoma snažno reagovao,” rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije