Srbija se nije uskladila sa novim odlukama Vijeća EU-a povodom Ukrajine

Sa novim odlukama Vijeća EU-a uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u uniji na Zapadnom Balkanu.

Evropski prijedlog, potekao iz dogovora Sholtza i Macrona, mnogi doživljaju kao ultimatum ili ucjenu, piše autor
Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnim odlukama Vijeća EU (Reuters)

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Vijeća EU-a o restriktivnim mjerama zbog podrivanja i prijetnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine ili destabilizacije situacije u toj zemlji.

Kako je saopćio visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, Vijeće EU-a je od 3. decembra do 16. decembra donio pet odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine – CFSP 2022/2369, 2022/2432,  2022/2477, 2022/2478 i 2022/2479, prenosi agencija Beta.

Sa novim odlukama Vijeća EU-a uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u uniji na Zapadnom Balkanu – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina.

Bez usklađivanja i sa prethodnim odlukama

Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Vijeća, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borrell u saopćenju.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest prethodnih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine koje su donesene u julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Vijeća EU o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada