Njemački mediji: Zapadni posrednici u Srbiju i Kosovo dolaze praznih ruku

Predstavnici Njemačke, Francuske i EU žele dogovor Srbije i Kosova, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, piše njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Prema pisanju lista, evropska perspektiva na Balkanu djeluje daleko manje atraktivno nego što se misli u Briselu (EPA)

Predstavnici Njemačke, Francuske i EU žele dogovor Srbije i Kosova, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung i dodaje da je zato pitanje da li će Aleksandar Vučić i Albin Kurti “založiti” svoj politički kapital.

Kako navodi FAZ, nisu velike šanse da Zapad okonča spor Srbije i Kosova jer posrednici u Beograd i Prištinu odlaze “praznih ruku”, prenosi Deutsche Welle, piše Tanjug.

Navodi se da Njemačka, Francuska, SAD i EU “dodaju gas” kako bi zatvorili “nebranjeno krilo” na Balkanu dok traje rat u Ukrajini.

“Prijetnje po stabilnost u Evropi stižu i zbog vječnog sukoba Beograda i Prištine koji se već godinama u neredovnim razmacima nanovo raspaljuje. Posljednji put je djelovalo da je krvavi konflikt opasno blizu u decembru prošle godine”, navodi list.

Novinar Michael Martens, autor teksta, podsjeća da francusko-njemački prijedlog kao ideju ima sporazum dvije Njemačke od prije pola stoljeća.

Po njemu bi, kako se navodi, Srbija faktički prihvatila Kosovo, iako ga ne bi eksplicitno priznala.

“Osim detalja mogućeg sporazuma, čije začkoljice ne treba potcijeniti, prije svega se radilo o načelnom pitanju: Da li su Srbija i Kosovo spremni da prihvate zapadni prijedlog kao osnovu rješenja? Da li su voljni i kadri da brzo ostvare napretke? Onda bi se svakako u završnoj fazi direktno angažovali i Scholz i Emmanuel Macron”, naveo je Martens.

Priznanje Kosova

Prema pisanju lista, zapadni emisari imaju ambiciozne ideje, a stvar ne bi trajala godinama, već možda samo nekoliko mjeseci do sporazuma.

Pozivajući se na izvore, list navodi da je kosovski premijer dočekao prijedlog – i prateći zahtjev da formira zajednicu srpskih opština – sa zahtjevom da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine.

Prema ocjeni lista, Brisel, Berlin ili Pariz ne mogu da daju te garancije u ime Španije, Grčke, Kipra, Slovačke ili Rumunije.

“Nije iznenađenje Kurtijevo odbijanje da evropski prijedlog prihvati uz ljubljenje ruke. U Prištini, kao i u Beogradu, posrednici se posmatraju kao emisari praznih ruku. Perspektivu članstva u EU – cilj koji je svojevremeno probudio znatnu reformsku energiju u regiji – oni ne mogu da ponude”, navodi list.

Podsjećajući na razne blokade puta balkanskih zemalja u EU, FAZ piše da u Beogradu i Prištini ne vjeruju da je ruska agresija na Ukrajinu najednom vratila proširenje EU u igru.

“Vučić doduše nikada nije odustao od cilja članstva u EU. On želi da zadrži atraktivni status kandidata za EU koji Srbija ima od 2012. godine. Ali o realnom stanju politike proširenja se već godinama izražava negativno (a iza zatvorenih vrata i gotovo sarkastično)”, piše Martens.

Stanje ‘vrlo ugodno’ za Vučića

Prema pisanju lista, evropska perspektiva na Balkanu djeluje daleko manje atraktivno nego što se misli u Briselu jer niko, ističe se, zapravo ne zna šta se pod njom podrazumijeva osim “retorički proglašene nove epohe”.

List ocjenjuje da je stanje trenutno “vrlo ugodno” za Vučića, jer “dok god Kurti bude smatran partibrejkerom, Vučić može da se pretvara da je saglasan sa prijedlogom”.

“Ali kako se čuje u Beogradu, ni Vučić neće investirati politički kapital u projekat čiji zagovornici ne mogu ubjedljivo da mu kažu šta on ima od toga”, zaključuje FAZ.

Izvor: Agencije