Novi incident na sjeveru Kosova: Policija ranila jednu osobu

Policija Kosova je saopćila da su u jedinicu kosovske policije mladići udarili automobilom te se nisu htjeli zaustaviti, što je izazvalo reakciju policijskih snaga.

Pripadnici italijanskih oružanih snaga, dio mirovne misije NATO-a na Kosovu, u sjevernom dijelu etnički podijeljenog grada Mitrovice 29. decembra 2022. (REUTERS/Florion Goga)

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo saopćila je u ponedjeljak da su pripadnici specijalne Kosovske policije ROSU pucali na vozilo na Bistričkom mostu na magistralnom putu Mitrovica – Leposavić, ranivši jednu osobu, za koju Kancelarija navodi da je srpske nacionalnosti, dok je policija potvrdila incident, navodeći da je vozilo udarilo u policijski punkt.

“Ranjen je Milјan D. dok je njegov suvozač Dušan S. tek puk srećom prošao bez povreda, dok je čitav automobil izrešetan”, saopćila je Kancelarija, optuživši kosovsku policiju za napad na Srbije.

Policija Kosova je saopćila da su u jedinicu kosovske policije mladići udarili automobilom te se nisu htjeli zaustaviti, što je izazvalo reakciju policijskih snaga. Policija je saopćila da su životi policajaca bili direktno ugroženi te da su pucali kako bi neutralisali opasnost.

“Policijska jedinica je po službenoj dužnosti bila određena na kontrolnoj tački, sa ciljem čuvanja javnog reda i sigurnosti kao i sprečavanje kriminala i krijumčarenja. Policijska jedinica koja se nalazila na kontrolnoj tački je tokom obavljanja policijskih dužnosti pokušala da zaustavi vozilo koje je tokom kretanja udarilo vozilo Policije Kosova, direktno ugrozivši i živote policijskih službenika, koji su sa ciljem neutralisanja opasnosti po njih, pucali iz vatrenog oružja”, navodi se.

Osumnjičeni su uspjeli napustiti mjesto događaja.

“Osumnjičene osobe su se zajedno sa svojim vozilom udaljile s mjesta događaja, dok se u vezi sa ovim slučajem provode očevidne radnje, u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim tijelima. Povodom slučaja, Policija Kosova je također obavijestila Inspektorat policije Kosova za daljnje postupanje”, navodi se.

Tenzije na Kosovu

Tenzije na sjeveru Kosova između lokalnog srpskog stanovništva i vlade Kosova traje od kraja prošle godine, dok zapad pokušava potaknuti dijalog.

Predstavnici Srba napustili su u novembru 2022. godine državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe zbog odluke kosovske vlade da zamijeni srpske registarske tablice automobila kosovskima.

Bivši policajac, kosovski Srbin, uhapšen je 10. decembra zbog napada na policajca. Njegovo hapšenje pokrenulo je nasilne proteste srpske manjine na Kosovu.

Nešto kasnije dvojica mladih Srba na jugu Kosova povrijeđeni su kada je na njih pucano iz automobila u pokretu.

Barikade na sjeveru Kosova uklonjene su nakon sedmica protesta, ali su napetosti samo djelomice utihnule, a incidenti su se nastavili.

Izvor: Agencije