Preminula novinarka Silvija Luks

Slivija Luks pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se može reći da su bili doajeni novinarstva.

Silvija Luks diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu (Pixsell)

Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća, koja je u dugogodišnjoj karijeri bila novinarka, urednica i voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji.

Slivija Luks pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se može reći da su bili doajeni novinarstva, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), čija je bila aktivna članica, prenbosi Hina.

Rođena je 19. februara 1944. godine u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu.

Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međuuniverzitetskom takmičenju u govorništvu u Beogradu, na kojem je i pobijedila.

U novinarstvu još od srednje škole

Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a nastavila je školovanje u Parizu, gdje je na Sorboni stekla i diplomu završenog postdiplomskog studija.

Cijelo vrijeme bavi se i novinarstvom, u kojem je aktivna još od srednje škole.

Već sa 20 godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom prelazi na Televiziju Zagreb.

Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorica sudjeluje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija, poput “Ekran na ekranu”, “Kultura srca”, “Moja zemlja”.

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a potom prelazi u diplomatiju.

U razdoblju od 2000. godine ponovo je na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), gdje je urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu kao specijalna dopisnica provodi i u SAD-u.

Dobitnica brojnih nagrada i priznanja

Nešto kasnije postaje i stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vraća kao predsjednica Nadzornog odbora.

Tokom karijere sarađivala je s mnogim televizijama u svijetu – Francuska, SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Katar, Egipat, Švicarska, Kamerun.

Bila je nagrađivana novinarka; dobila je, među ostalim, nagradu HND-a “Marija Jurić Zagorka”, a odlikovana je i francuskim ordenom “Viteza nacionalnog reda”.

Bila je vrlo aktivna članica HND-a i jedno vrijeme predsjednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara HND-a.

Izvor: Agencije