Bodo Weber: Tajnost je problem dijaloga Srbije i Kosova

Neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika signal je kako i dalje postoji blokada u procesu dijaloga Srbije i Kosova, rekao je stručnjak za Balkan.

Bodo Weber ne isključuje eventualne krize na sjeveru Kosova (Al Jazeera)

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber smatra kako je problem u razgovorima zapadnih posrednika s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem to što se ti razgovori vode iza zatvorenih vrata.

Neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika s Kurtijem i Vučićem signal je kako i dalje postoji blokada u procesu dijaloga Srbije i Kosova, rekao je on u intervjuu za Slobodnu Evropu.

Ne isključuje eventualne krize na sjeveru Kosova sve dok se, kako kaže, ne objavljuju sporazumi i ne daje mogućnost strankama da ih drugačije tumače.

Izraz ‘kompromis’ je izuzetno opasan

“Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nije javna, teško je procijeniti da li zaista postoji neka dinamika, neki plan koji se servira s određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve ovo samo pokušaj da se ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak“, rekao je Weber.

Tvrdi kako je izraz “kompromis“, koji koriste međunarodni posrednici u kontekstu mogućnosti postizanja sporazuma između Srbije i Kosova, “izuzetno opasan“.

“Mislim da je to bila glavna poenta Vučića i srbijanskog režima u razgovorima o prijedlogu za razmjenu teritorija”, kazao je Veber, koji smatra kako je to na neki način pokušaj odstupanja od suštine dijaloga iz prvih razgovora.

Tvrdi kako je od početka političkog dijaloga 2012. i 2013. godine bilo jasno da se dijalog treba završiti prihvatanjem nezavisnosti Kosova i konačno formalno-pravnim priznanjem ove nezavisnosti od Srbije.

“To znači da je riječ ili izraz kompromis na neki način zatrovan. Dakle, kada Vučić koristi ovaj izraz, on ga koristi u smislu pokušaja da promijeni pravac dijaloga i sveukupni okvir i ciljeve“, smatra Weber.

Upitni pregovori s Evropskom unijom

Na pitanje da li Srbija i Kosovo imaju luksuz odbaciti evropski plan, Weber je kazao da je pitanje procjene da li je ovaj prijedlog zaista idealan.

“Mislim, jer mnoge stvari iza prijedloga, uključujući i detalje, nisu razjašnjene od međunarodnih aktera”, dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, može se pretpostaviti da će se, ukoliko se ne postigne napredak u razgovorima Srbije i Kosova, to negativno odraziti na pregovore za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

“Opcija zamrzavanja pristupnih pregovora Srbije – u slučaju da ne bude napretka u dijalogu – može funkcionirati samo ako se Srbija može jasno identificirati kao glavna odgovorna za neuspjeh ili zastoj u pregovorima”, kaže Weber.

Izvor: Agencije