Sanaderu tri korupcijske presude objedinjene u 18 godina i osam mjeseci zatvora

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina.

Sanaderov advokat ocijenio je da je odluka neosnovana i na nju najavio žalbu (EPA)

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader po presudama u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina – MOL, u zatvoru morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Odluka je, kako Hina saznaje na sudu, donesena krajem decembra, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović ocijenio je da je odluka vanraspravnog vijeća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravosnažne presude apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu.

Odbrana smatra da za sve presude, s obzirom da se radi o sličnim krivičnim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina.

Bez prekida u zatvoru od aprila 2019.

Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine odslužene kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

U oktobru  2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati 3,5 miliona kuna kazne (oko pola miliona eura), dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen sa dve godine zatvora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada