Lajčak: Vučić pokazao spremnost za teške odluke

Poslije sastanka predstavnika SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije i Evropske unije s predsjednikom Srbije, slovački diplomata je rekao kako je razgovor bio ‘veoma intenzivan i težak, ali iskren i otvoren’.

Miroslav Lajčak: Francusko-njemački plan za Kosovo je najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova (Tanjug/ Miloš Milivojević)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u petak kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pokazao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije.

Poslije sastanka Lajčaka i predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke i Italije s Vučićem u Beogradu, slovački diplomata je rekao kako je razgovor bio “veoma intenzivan i težak, ali iskren i otvoren”, prenosi Beta.

“Rezultat je da smo ohrabreni. Predsjednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas je puna primjena dogovora o zajednici srpskih opština [ZSO, na Kosovu] ključni element za stabilnost“, kazao je on.

‘Rad će biti nastavljen bez odlaganja’

Naveo je kako EU, SAD, Francuska, Njemačka i Italija “ostaju uvjereni“ da je francusko-njemački plan za Kosovo, koji je predstavljen u septembru i o kojem su danas razgovarali, “najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regije“.

“Naš rad će biti nastavljen bez odlaganja“, dodao je Lajčak.

Predsjednik Srbije izjavio je poslije sastanka kako je njegova država spremna prihvatiti koncept i da radi na provedbi predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Novinarima je rekao kako je na sastanku “po jednom važnom pitanju“ iz sporazuma pokazao svu brigu i rezerviranost, ali istakao da o tome ne može govoriti, jer sporazum još uvijek nije javan.

Naveo je kako je danas, kao predsjednik Srbije, “nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasila sa predloženim planom za kosovsko pitanje“.

“Po tim i takvim uslovima, tražili smo od predstavnika SAD-a, Francuske, Nemačke, Italije i EU-a da pomognu svima nama da prebrodimo turbulencije sa kojima se suočavamo na Kosovu… jer smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić: Zamrznuti sukob nije rješenje

Dodao je kako je to pitanje hitnosti i da je tek nakon toga moguć razgovor i povratak Srba u institucije Kosova, kao i “kakva-takva normalizacija situacije“ te kako su razgovori bili veoma teški, da nema “ni slatkih, ni lepih razgovora“ i da je “dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju“.

Istakao je kako su svi na sastanku bili saglasni oko toga da zamrznuti konflikt nije rješenje.

“Jer, kada imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije