Stigao euro, a s njim i falsifikatori – kako prepoznati krivotvorene novčanice

Građanima koji užurbano mijenjaju kune za eure savjetuje se da to rade u finansijskim institucijama.

Kazne za prekršitelje su i do 10 godina zatvora (Pixell)

Hrvatska policija pozvala je na oprez zbog moguće pojave krivotvorenih novčanica eura, nakon što je ova valuta od 1. januara postala službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj.

Kako je javio HRT, policija je upozorila da se u zemljama koje su uvele euro broj krivotvorenih novčanica udvostručio, te da se u najvećem broju slučajeva radilo o onima u iznosu od 50 eura.

Hrvatski zvaničnici stoga su upozorili građane, koji užurbano mijenjaju odlazeće kune za eure, da to ne čine na tržnicama, kafićima i sličnim mjestima, već u finansijskim institucijama.

Dodaje se da se u Evropi mjesečno otkrije oko 35.000 krivotvorenih novčanica eura, da ih je godišnje u opticaju 420.000, te da su one najčešće izrađene u zemljama jugoistočne Evrope.

‘Hrvatska kao tranzit’

„Njihovo odredište je uglavnom središnja Europa. U tom smislu, Hrvatska je tranzitna zemlja“, rekao je Željko Brkić iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, koje je u rizične faktore uvrstio i činjenicu da je Hrvatska turistička zemlja u kojoj boravi veliki broj evropskih turista, te se zbog toga može očekivati i rast broja krivotvorenih eura na tržištu.

Brkić je, također, rekao da se pažnja mora posvetiti i kovanicama.

Najvažnija zaštita je sam papir, koji je izrađen od pamuka. Zaštitna obilježja kod kune i eura slična su i imaju više razina. Originalna novčanica mora šuškati i ima oznake koje možemo vidjeti bez povećala, infracrvenog svjetla i UV svjetiljke, a među njima su vodeni znak i zaštitna nit, prenosi HRT.

“U papir je ugrađena zaštitna nit. Kada se gleda prema izvoru svjetlosti vidi se cijela nit; ako se gleda površinski, nit je isprekidana”, objasnio je Brkić.

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac Hrvatske narodne banke, kaže da ih “trebamo osjetiti, opipati jesu li šuškave i nalikuju li na klasični papir”.

“To nam je to odmah neka vrsta upozorenja. Treba ih gledati prema izvoru svjetla, vidi li se prozirni registar, hologram, zaštitna nit i vodeni znak. Nakon toga trebamo zaokretati da vidimo druge elemente: postoji li prelijevajuće boje, prelijevajuća nit. Tako će naši građani biti sigurni da nisu primili krivotvorinu”, rekao je.

Zvaničnici upozoravaju da su kazne za prekršitelje i do 10 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada