TI BiH prijavio CIK-u stranke zbog nezakonitih donacija

Devet stranaka primalo je zakonom zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti, objavio je Transparency International BiH.

Političke stranke u BiH su CIK-u prijavile približno 280.000 eura donacija privatnih kompanija (Reuters)

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) je Centralnoj izbornoj komisiji ove države podnio prijave protiv devet stranaka koje su, kako se navodi, primale nezakonite donacije od privatnih firmi za kampanju za opće izbore, održane u oktobru prošle godine, prenosi agencija Beta.

Prijave su podnesene protiv Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Naroda i pravde (NiP), Stranke za BiH, Hrvatske republikanske stranke (HRS), Socijaldemokrata BiH, Republičke stranke Srpske i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu.

Političke stranke u BiH su CIK-u prijavile približno 280.000 eura donacija privatnih kompanija, a devet stranaka primalo je zakonom zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti, objavio je TI BiH.

SNSD ništa nije prijavio

Prema podacima ove nevladine organizacije, najviše zabranjenih priloga primio je SDP koji je prijavio približno 42.500 eura donacija privatnih firmi, među kojima je njih 15 sklapalo poslove sa državom.

To je zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih partija, a, kako su naveli iz TI BiH, zanimljivo je da je većina “zabranjenih” donatora poslovala sa organima u kojima SDP čini dio vlasti.

Pojedinačno je SDA prikazala najviše donacija privatnih firmi, približno 70.600 eura, a među donatorima ove stranke nalazi se i šest kompanija koje su poslovale sa organima izvršne vlasti.

Ostale stranke prijavile su samo manje donacije, a brojne velike partije ni ove godine nisu prikazivale donacije privatnih kompanija.

Tako Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je po procjeni TI BiH na kampanju potrošio više od milion eura, u izvještajima nije prikazao ni jedan euro donacija privatnih kompanija.

Slučaj TRZ Bratunac

HDZ BiH prikazao je blizu 3.000 eura donacija privatnih kompanija, a među donatorima ove stranke je i Vodoprivreda Posavina, koja je od općine Odžak i Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona, gdje HDZ BiH ima vlast, dobila ugovore vrijedne više od 42.000 eura.

Narod i pravda (NIP) u izvještaju podnijetom CIK BIH ima prijavljeno nekoliko manjih donacija, a sporna je firma Conram koja je tokom prošle godina sklopila više ugovora o javnim nabavkama sa lokalnim zajednicama.

Iz TI BiH navode kako je poseban problem slučaj Tehničkog remontnog zavoda Bratunac (TRZ) koji je sa više od 6.000 eura finansirao Republičku stranku Srpske, čiji je predsjednik Slaven Risitić, koji je ujedno i direktor ovog poduzeća.

Ta je donacija sporna po dva osnova, jer bh. entitet Republika Srpska i dalje ima značajan manjinski udio u vlasništvu ove kompanije, kao i zato jer TRZ Bratunac godinama dobija vrijedne poslove od MUP-a RS. Samo prošle godine dobio je ugovor od oko 25.000 eura, zbog čega se nije smio naći među donatorima stranaka, naveo je TI BiH.

Izvor: Agencije