Vanredno stanje u Sjenici zbog velikih poplava

Zbog porasta vodostaja Lima, vanredna situacija proglašena je i u općini Prijepolje.

Navodi se kako je zbog obilnih padavina i otapanja snijega došlo do izljevanja rijeke Grabovice koja protiče kroz centar te sandžačke općine (Anadolija)

Zbog poplava koje su pogodile općinu Sjenica u Srbiji, lokalna samouprava te općine proglasila je vanrednu situaciju, prenosi agencija Anadolija. Navodi se kako je zbog obilnih padavina i otapanja snijega došlo do izljevanja rijeke Grabovice koja protiče kroz centar te sandžačke općine. Dodaje se kako je najteža situacija u naselju Bukreš gdje je poplavljeno više od 40 domaćinstava.

Predsjednik općine Sjenica Munib Mujagić izjavio je za Anadoliju kako su sve mašine i veliki broj radnika javnih preduzeća i nadležnih službi na terenu od sinoć. Mujagić je dodao kako je prioritet rad na prevenciji i ojačavanju bedema na riječnim koritima, ali i zaštita života i imovine žitelja Sjenice, a zbog najavljenih novih padavina i porasta nivoa vodostaja svih reka u toj općini.

„Stanje je dosta teško, zato smo na sednici Štaba za vanredne situacije i doneli odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Sjenice. U Sjenici je pala ogromna količina kiše u proteklih 48 sati”, ističe on i dodaje kako nikad nije zabilježen veći vodostaj Grabovice.

Brinu Raška, Jošanica i Ibar

“Mnogi objekti su pod vodom, imali smo i nekoliko evakuacija tokom noći. Brojne ekipe su na terenu, pomažu žiteljima da ispumpaju vodu iz domova i dvorišta. Daleko smo od stabilne situacije, zbog najavljenih novih padavina, Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju“, izjavio je Mujagić za Anadoliju.

Zbog porasta vodostaja Lima, vanredna situacija proglašena je i u općini Prijepolje, a zbog padavina i porasta vodostaja Raške, Jošanice i Ibra u stalnom su zasjedanju i u pripravnosti štabovi za vanredne situacije i nadležne službe grada Novog Pazara i općine Raška.

Izvor: Agencije